U Zvorniku na ograničenju od 60 km/h vozili 115 km/h – vozači u Srpskoj manje poštuju ograničenja u naseljenom mjestu nego van naselja

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

U Zvorniku na ograničenju od 60 km/h vozili 115 km/h – vozači u Srpskoj manje poštuju ograničenja u naseljenom mjestu nego van naselja

 

Vozači u Republici Srpskoj manje poštuju ograničenja brzine kretanja vozila u naseljenom mjestu (ograničenje 50 kilometara na čas) nego van naselja (ograničenje 60 kilometara na čas), rezultati su opsežnog istraživanja koje su u okviru republičke preventivne kampanje „Niti jedna brza vožnja“ sproveli Auto-moto savez RS i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Timovi AMS RS i MUP-a RS su tokom juna i jula ove godine sproveli anonimno snimanje saobraćaja na unaprijed određenim lokacijama na području svih Policijskih uprava MUP-a RS i tom prilikom utvrdili da 69,18 odsto vozača tokom vožnje u naseljenom mjestu poštuje ograničenje, dok 84,53 odsto vozača poštuje dozvoljeno ograničenje van naselja.

Tokom ovog istraživanja ukupno je registrovan prolazak 10.642 vozila – u naseljenom mjestu 2.320 vozila, van naselja 8.322.

Najveća brzina kretanja vozila u naseljenom mjestu, pri ograničenju od 50 kilometra na čas (km/h), iznosila je 102 km/h, a najniža 21 km/h. Ista najniža brzina zabilježena je i tokom mjerenja na putu van naselja, gdje je dozvoljena brzina bila ograničena na 60 km/č. Najveća brzina zabilježena je u Bulozima kod Pala – 139 km/č.

Prebrzo se vozilo i na području Banjaluke, gdje je pri ograničenju od 60 km/h zabilježena brzina od 124 km/h, u Mrkonjić Gradu 119 km/h , a Zvorniku 115 km/h.

Republička preventivna kampanja „Niti jedna brza vožnja“ sprovodi se od 19. juna do 30. septembra i njom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača o važnosti poštivanja saobraćajnih propisa, naročito kada je u pitanju brzina.

Кampanju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, MUP RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, preduzeće „Autoputevi RS“, AMS RS sa svojih 49 auto-moto društava i lokalne zajednice.

(Izvor: ams-rs.com)