Realizovan projekat uređenja kulturno-istorijskog kompleksa u selu Mramorak kod Osmaka

OSMACI ZVORNIK

Realizovan projekat uređenja kulturno-istorijskog kompleksa u selu Mramorak kod Osmaka

 

Centar za istraživanja i poslovnu edukaciju iz Zvornika, uz pomoć Ljuba Petrovića, načelnika opštine Osmaci, i volontera, realizovao je projekat uređenja i obilježavanja kulturno-istorijskog kompleksa u selu Mramorak, na teritoriji opštine Osmaci.

U ovom selu nalazi se više arheološko-istorijskih lokaliteta, među kojima su najznačjanije ranohrišćanska crkva nastala u periodu između V i VI vijeka, rimski put popločan velikim kamenim blokovima u dužini od oko 3 km, trasa lokalnog rimskog puta, ostaci antičkog i srednjovjekovnog utvrđenja, kao i četiri srednjovjekovne nekropole od kojih najveća broji 53 mramora (stećka).

Zahvaljujući mladim volonterima sa područja opštine Osmaci uređen je pristupni put koji je osposbljen za saobraćaj kao i plato u naposrednoj blizini crkve. Istovremeno, započeto je uređenje i obilježavanje šumskih staza koje će omogućiti budućim posjetiocima da od ranohrišćanske crkve do najveće nekropole stećaka, na lokalitetu Raskršće, prošetaju dionicom lokalnog rimskog puta koji je naselje povezivao sa magistralnim putnim pravcem.

 – Jedan od ciljeva ovog projekta jeste da stvorimo uslove ljudima koji žele da se upoznaju sa bogatom prošlošću ovog kraja, da mogu da posjete selo Mramorak, vide ostatke crkve, prošetaju jednom od dvije trase rimskog puta, dive se ljepotama reljefnih predstava na stećcima, ali i istovremeno uživaju u netaknutoj prirodi – rekao je profesor Goran Popović, rukovodilac projekta.

 – Naš glavni prioritet ostaje prikupljanje sredstava za konzervaciju ranohrišćanske crkve kojoj prijeti urušavanje, ali i animiranje mladih da kroz razne volonterske akcije razviju svijest o značaju očuvanja kulturno-istorijskih spomenika – rekao je Popović.

Volonteri su posjetili i starije stanovnike sela Mramorak i uručili im pomoć u vidu hrane i pića.

(Za infobirac.net: R. Zekić)