Neće biti više ovjera na šalterima – Kako funkcionišu elektronske zdravstvene kartice?

REGION ZANIMLJIVOSTI

Neće biti više ovjera na šalterima – Kako funkcionišu elektronske zdravstvene kartice?

 

Integrisani zdravstveni informacioni sistem, omogućiće pacijentima, manje papirologije tokom liječenja. Zdravstvene knjižice, biće zamijenjene elektronskim karticama, na kojima će biti pohranjeni svi podaci o osiguraniku, što će smanjiti troškove zdravstvenih ustanova.

Uvođenje elektronskih knjižica olakšaće proceduru za liječenje pacijenata. Uputnice, recepti i druga prateća dokumentacija, postaće prošlost. Svi zdravstveni podaci o pacijentu biće pohranjeni na elektronskoj kartici i elektronskom kartonu i dostupni svim zdravstvenim ustanovama.

– Nadamo se da će se i smanjiti troškovi obrade recepata koji su dosad išli na teret zdravstvenih ustanova – istakla je Katarina Milošević zamjenica direktora za medicinksa pitanja Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici.

Direktor Doma zdravlja Srbac Mirko Stojić očekuje da će biti skraćene procedure u smislu načina elektronskog rada i spolja sa apotekama te sa bolnicama, sa KSZ-om.

– Nadam se da će se gužve, čekanja, naručivanja i ostalo svesti na minimalnu mjeru – dodao je Stojić.

Prelaskom na elektronske kartice, zdravstveni osiguranici neće više odlaziti na šaltere i ovjeravati knjižice, ovaj proces biće automatski.

– Prelazak na elektronsku knjižicu, karticu, biti postepen, neće biti odijednom. Dok svi naši građani postepeno ne zamijene svoje zdravstvene knjižice karticom u tom periodu će i važiti zdravstvena knjižica – rekao je Dalibor Pavlović rukovodilac Filijale Prijedor Fonda zdravstvenog osiguranja.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem od ponedjeljka će početi da primjenjuju Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Gradiška, Srbac, i Kozarska Dubica. Realizacijom projekta vrijednog 26 miliona maraka, ovaj način postupanja pri liječenju, do kraja godine, primjenjivaće svi građani Srpske.

(Izvor: rtrs.tv)

FOTO: Jutjub, printskrin