Milići : Odbornici dali podršku pokretanju tekstilnog pogona firme ,,Jugotex” Smederevo

MILIĆI

Milići : Odbornici dali podršku pokretanju tekstilnog pogona firme ,,Jugotex” Smederevo

 

Odbornici SO-e Milići dali su danas podršku pokretanju pogona tekstilne proizvodnje u Milićima od strane firme „Jugotex“ iz Smedereva.

 – Odlukom koja je usojena jednoglasno, predviđeno je da opština Milići kroz sufinansiranje, sa 40 000 KM, učestvuje u obuci radnica i adaptaciji objekta gdje će pogon birti smješten – kaže načelnik opštine Milići Momir Lazarević.

 – Planiramo sa 20 000 KM adaptirati objekat koji se nalazi na sportskim terenima, gdje je nekad bio tekstilni pogon, a sajoš 20 000 KM učestvujemo u obuci. Imamo na birou oko 20 žena koje su završile tekstilnu školu i smatramo da je ovaj pogon prilika da zaposlimo veći broj žena – rekao je Lazarević.

Na sjednici je usvojen Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama te prijedlog Odluke o djelimičnom oslobađanju pravnih lica od obaveze plaćanja komunalne naknade u 2020.godini.

– Svi privrednici i preduzetnici biće oslobođeni 50% plaćanja komunalne takse to je negdje oko 20.000 KM , kao i plaćanja 50% komunalne naknade što iznosi oko 23.000 KM. Znači opština Milići u ovim teškim vremenima izvdojiće ipak za privredu oko 90.000 KM ako uzmemo u obzir pokretanja tekstilnog pogona i ova oslobađanja pomenutih taksi i naknada – kaže Lazarević.

Takođe, na sjednici je usvojen i Prijedlog Poslovnika o dopuni Poslovnika o radu Skupštine opštine Milići kojim je precizirano da se sjednice lokalnog parlamenta u situacijama, koje su poput pandemije virusa korona, mogu održavati onlajn, objašnjava sekretar SO Milići Mirko Savić.

– Dopuna se odnosi na mogućnost održavanja elektronskih sjednica i sjednica putem određenih platformi koje podrazumijevaju manje rizike u slučaju situacija kao što je pandemija i zdravstveno stanje. Mi već u Poslovniku imamo odredbe koje se odnose na vanredna stanja, situcije, stanja elementarnih nepogoda, ali evo htjeli smo da budemo precizniji i na preporuku OSCE-a pridružili smo se inicijativi da dopunimo Poslovnik – kaže Savić i napominje da je održavanje dosadašnjih sjednica lokalnog parlamenta organizovano bez problema uz poštovanje svih mjera koje se odnose na sprečavanje pojave i širenaj virusa korona.

Na XXV redovnoj sjednici, podršku nije dobila Informacija o radu Policijske stanice Milići za prvih šest mjeseci ove godine dok su sve ostale tačke dnevnog reda usvojene. Sjednici je prisustvolalo 10 od 19 odbornika.

izvor: magic.ba