U Srbiji donijeta odluka kako se nastavlja školska godina – od prvog do četvrtog razreda u učionici, časovi po 30 minuta

REGION

U Srbiji donijeta odluka kako se nastavlja školska godina – od prvog do četvrtog razreda u učionici, časovi po 30 minuta

 

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionici u prijepodnevnoj smjeni, odlučio je Krizni štab. Maksimalan broj đaka u učionici biće 15. Stariji razredi će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Mlađi učenici će moći da imaju maksimalno četiri časa dnevno i oni će biti skraćeni na 30 minuta.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da će najmlađi đaci najvećim dijelom pohađati nastavu u školskoj sredini jer je procijenjeno da je to za njih najbolje.

Super AKCIJA ➡️ 10-13.08. ‼️😍
➡️ Sve je SNIŽENO nevjerovatnih ❌ -30% ili -50% ❌ posjetite nas ili naručite online ➡️ t.ly/a4kl ✅
Vaš Shooter!

Naglasila je da će se nastava odvijati uz poštovanje svih mjera koje će maksimalno da smanje potencijalni rizik od širenja respiratornih infekcija.

 – Poštovaće se svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja ovog agensa, sa maksimalnim razrjeđenjem gustine smještaja u učionicama, sa maksimalnim brojem đaka od 15, gdje je udaljenost sjedenja u klupama minimalno jedan i po metar – obasnila je Darija Kisić Tepvačević.

Rekla je i da najmlađi treba da se naviknu na nošenje maski.

 – I u školskoj sredini je neophodno da se maske nose, od momenta ulaska, do momenta ulaska u klupu. Takođe, prilikom pričanja, odgovaranja i svuda gdje je udaljenost od druge osobe manja od jedan i po metar. Preporučuje se nošenje maski sve vrijeme boravka, međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu i sjede u klupi, privremeno odlože masku . navela je zamjenica direktora Instituta Batut.

Kada su u pitanju nastavnici i drugo osoblje, oni sve vrijeme boravka u školskoj sredini treba da nose maske, i to na ispravan način. Moguće je da to budu epidemiolopke, hirurške i pamučne maske.

Darija Kisić Tepavčević je dodala da je odlučeno da je to najoptimalniji oblik nastave i da đaci neće mijenjati mjesta. Nakon završetka smjena biće rađene dezinfekcije.

Stariji razredi će se za vrijeme boravka u školama ponašati po istim obrascima, ali zbog brojnosti đaka i načina vršenja nastave, oni će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Škole će se čistiti prije početka nastave, najmanje dvaput u toku dana, i po potrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija.

Inače, postoje tri scenarija kako će izgledati nastava na univerzitetima ove godine. Prvi je klasična nastava kao što je do sada bila, drugi je tzv. hibridni scenario gdje će predavanja biti onlajn organizovana, a praktična nastava u manjim grupama i treći scenario je kompletna onlajn-nastava.

(Izvor: rts.rs)