Dan kada je „drugi tim“ Jugoslavije pokorio Atinu i svijet

KOŠARKA

Dan kada je „drugi tim“ Jugoslavije pokorio Atinu i svijet

 

Na današnji dan, 1998. godine, košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak svijeta na Šampionatu u Atini. Bila je to potvrda nadmoći generacije, kojoj je zbog međunarodnih sankcija, uskraćena prilika da osvoji još pehara. U finalu u dvorani “Marusi”, tadašnja Jugoslavija u oslabljenom sastavu, pobijedila je Rusiju (64:62).

Reprezentacija koju je kao selektor predvodio Željko Obradović susrela se i prije takmičenja sa velikim problemima, ali je ipak došla do zlata.

Obradović nije mogao da računa na članove prve petorke sa Olimpijskih igara 1996. u Atlanti Zorana Savića, Predraga Danilovića i Vlada Divca, zbog administrativnih problema nisu igrali Jugosloveni sa grčkim pasošem Predrag Stojaković, Dragan Tarlać i Milan Gurović, dok je Aleksandar Đorđević došao nedovoljno spreman zbog operacije povređene noge.

O tome je za RTS govorio član zlatne generacije Saša Obradović.

 – Malo bih se osvrnuo na period pred samo takmičenje, koji svi vi, a posebno ovi momci na ekranu dobro pamte, pogotovo Kopaonik kroz koje smo prošli – počeo je Obradović za RTS.

 – Sada, možda malo iz neke druge perspektive, gdje sam trener, pa malo uporedim nešto što bih možda radio sa mojim igračima… Mi smo sve što se dešavalo na terenu i te kako zaslužili. Mislim da, kroz te paklene pripreme, pa i kroz samo takmičenje je mogla da se vidi ta naša fizička, ali i psihička sprema da osvojimo četvrtu svjetsku titulu – kaže Obradović.

Put Jugoslavije do zlata u Atini

Grupna faza:
Jugoslavija
 – Portoriko 80:66
Jugoslavija – Rusija 82:74
Jugoslavija – Japan 99:54
Jugoslavija – Kanada 95:55
Jugoslavija – Italija 60:61
Jugoslavija – Grčka 70:56

Četvrtfinale:
Jugoslavija – Argentina 70:62

Polufinale:
Jugoslavija – Grčka 78:73

Finale: Jugoslavija – Rusija 64:62

Obradovićev tim je u četvrfinalu pobijedio Argentinu 70:62, u polufinalu po drugi put na Mundobasketu domaćina Grčku 78:73 i u borbi za zlatnu medalju ponovo “zbornaju” 64:62.

Neizvjesna utakmica, koju je odlučio Željko Rebrača. Prvo je 32 sekunde prije kraja susreta, kod rezultata 57:56 za Jugoslaviju, nezapamćenom blokadom spriječio siguran koš Mihajlova, a u sljedećem napadu je poslije promašenog slobodnog bacanja Topića bio najviši pod protivničkim košem i poentirao.

Jugoslavija je tada povela sa 60:56 i definitivno riješila pitanje svjetskog prvaka.

(Izvor: rts.rs)