Dobrom koordinacijom moguće riješiti problem ilegalnih migranata

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Dobrom koordinacijom moguće riješiti problem ilegalnih migranata

Ministarska konferencija o pitanju rješavanja problema ilegalnih migranata, koja je održana u Beču, dobra je prilika da se ovaj problem konačno počne rješavati na efikasan način, ocijenili su ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer i zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Jović.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić danas je dobio pismo Nehamera, a u kojem austrijski zvaničnik zahvaljuje za aktivno učešće i dragocjeni doprinos Jovića tokom Ministarske konferencije o efikasnom suzbijanju ilegalnih migracija duž istočno-mediteranske rute, koja je održana 23. jula.

 – Naše diskusije su potvrdile potrebu proaktivnog, trajnog strukturisanog pristupa efikasnoj borbi u sprečavanju ilegalnih migracija, te doprinosu bezbjednosti i stabilnosti duž istočno-mediteranske rute – navedeno je u pismu Nehamera.

U pismu je navedeno da je Nehamer posebno zadovoljan što je postignut konkretan ishod konferencije i što su rasprave rezultirale zajedničkom deklaracijom koja će stručnjacima pomoći pri izradi koncepta Operativne platforme istočno-mediteranske rute u Beču.

 – Uvjeren sam da će ova platforma ponuditi stvarnu dodatnu vrijednost tako što će poboljšati koordinaciju naših zajedničkih napora. Radujem se doprinosu vaših stručnjaka – navedeno je u pismu.

Iako je pandemija kovid 19 spriječila da se Jović i Nehamer sastanu u Beču, Nehamer je zahvalio za učešće Jovića na konferenciji putem videa.

 – Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da se lično upoznamo – naveo je Nehamer.

Jović je za Srnu rekao da mu je bila čast učestvovati na Ministarskoj konferenciji ovakvog formata i razgovarati o tako važnoj temi, ukazujući da su ilegalne migracije, osim epidemije virusa korona, jedan od najvećih problema sa kojim se trenutno suočavamo.

 – Vrlo je važno što smo imali priliku da našim evropskim partnerima predstavimo trenutno stanje, te da ih upoznamo o najvećim izazovima sa kojima se susreću bezbjednosne agencije u BiH prilikom borbe protiv ilegalnih migracija, kao i borbe protiv trgovine ljudima. Tom prilikom smo naglasili da očekujemo konkretnu, kako materijalnu, tako i stručnu pomoć – istakao je Jović.

Jović je je zahvalio Nahameru za poziv i priliku da uzme učešće na ovoj ministarskoj konferenciji.

(Izvor: agencije)