Obilježanje 25 godina od stradanja na Petrovačkoj cesti

REGION ZVORNIK

Obilježanje 25 godina od stradanja na Petrovačkoj cesti

 

U Јanjilama kod Bosanskog Petrovca obilježava se 25 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije Oluja.

Kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti biće služen parastos i položeni vijenci. Nakon toga planirana je posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Podsjećamo, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski migovi bombardovali su kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Stradalo je deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka.

Zločinačka vojno-policijska akcija Oluja počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom Oluje iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

(Izvor: rtrs.tv)