U Španiji uhapšena sedmorica Srba: Gasili alarme, pa pljačkali sefove

SVIJET

U Španiji uhapšena sedmorica Srba: Gasili alarme, pa pljačkali sefove

 

Španska policija uhapsila je sedmočlanu grupu Srba čiji se članovi sumnjiče da su za nepunih šest mjeseci u ovoj zemlji opljačkali čak 56 firmi. Rad članova grupe bio je nalik onima iz kriminalističkih filmova: sofisticiranom opremom onesposobljavali bi alarm u preduzećima, a potom upadali u njih tražeći sefove sa novcem.

Prema riječima jednog od španskih inspektora koji je radio na otkrivanju slučajeva pljački, Srbima nije bila važno kojom se djelatnošću preduzeće bavi, samo da im je „profil veliki”. Najviše firmi opljačkano je u oblasti Navare.

– U ovom dijelu Španije počinjeno je čak 46 krađa, u Asturijasu četiri, po dve u Viktoriji i Kantabriji i po jedna u Vizkaji i Saragosi. Pljačke su se dešavale od novembra do aprila. Svako preduzeće opljačkano je po istom, unaprijed smišljenom, planu. Članovi grupe prvo su tipovali firme, dobro razmatrali raspored prostorija u njima, vrstu alarma kojima su obezbijeđene, a zatim izvesno vrijeme posmatrali navike zaposlenih. Znali su i maršrute kretanja članova obezbjeđenja i vrijeme kada napuštaju radna mjesta – kazao je za španske medije jedan od inspektora koji je radio na slučaju.

Koliko su osumnjičeni ozbiljno pristupali „poslu” vidi se i po tome da su imali i specijalno vozilo opremljeno vezom i kompjuterskom opremom za hakovanje bezbjednosnih sistema, a novac koji bi ukrali iz sefova ulagali su u privatne biznise. Okrivljeni su dugo izbjegavali hapšenje i svi su koristili lažne identitete.

– Kada smo im konačno ušli u trag, dobili smo dozvolu da ih pratimo i prisluškujemo. Saznali smo da planiraju pljačku u Kantabriji i da će u tu oblast doći iz gradića Leganesa, u kom su boravili. Tačno smo znali i koja im je firma bila meta i da će osmatrati izvjesno vrijeme. Odmah smo poslali ekipe specijalaca u civilu i u uniformama. Oni su brzo uočili dva sumnjiva automobila. Pažnju im je privuklo to što su naglo mijenjali pravac tokom vožnje. U oblasti Torelavega inspektori su presreli oba vozila i uhapsili šest osumnjičenih i odveli ih u pritvor u Santanderu – saopštili su iz policije.

Nakon toga obavljeni su pretresi pet kuća u Madridu i Leganesu, a u jednoj od njih pronađen je i sedmi pljačkaš.

(Izvor: politika.rs)