Ministarstvo će podržati firmu „Smrčaк“ sa 100.000 KM za izgradnju pogona sušare

MA Izdvojena ZVORNIK

Ministarstvo će podržati firmu „Smrčaк“ sa 100.000 KM za izgradnju pogona sušare

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Zvorniku da će iz sredstava za kapitalne investicije resorno ministartsvo podržati zvorničku firmu „Smrčak“ sa 100.000 КM da investira u novi pogon za sušenje voća, povrća i šumskog bilja, kao i za nabavku opreme u smislu sufinansiranja poljoprivredne mehanizacije.

Pašalić je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem i vlasnikom firme „Smrčak“ Miladinom Mijatovićem, te obilaskom proizvodnih pogona „Smrčka“, rekao novinarima da treba dati podršku ovakvim kapacitetima, jer je to sjajan primjer kako se od šumskih proizvoda i plodova koji se nalaze u prirodi može organizovati njihovo sakupljanje, obrada i dalji plasman.

 – Treba naglasiti da ova firma izvozi svoje proizvode u više desetina zemalja, da ima veliki broj kooperanata i da od ‘Smrčka’ živi više hiljada porodica, govori u prilog činjenici da je ovo kolektiv koji treba podržavati i razvijati – rekao je Pašalić.

Ističući da je resorno ministarstvo napravilo određen zaokret u posljednjih nekoliko godina, Pašalić je rekao da to znači da želi da podržava, ne samo primarnu poljoprivrednu proizvodnju, nego i prehrambene subjekte koji se bave obradom tih proizvoda, njihovim konfekcioniranjem i daljim plasmanom.

Pašalić je rekao da će resorno ministartvo u narednom periodu nastaviti da snažno podržava kapitalne investicije, ali naravno neće ugrožavati primarnu proizvodnju.

Mijatović je istakao da je Pašalić prvi resorni ministar koji je posjetio ovu kompaniju u ovo teško vrijeme, s obzirom na situaciju koju je donio kovid-19.

 – Mislim da će ekonomska kriza tek nastupiti i da je sada vrijeme da se prestrojavamo i pravimo korake kako bi u prvom redu unaprijedili proizodnju – rekao je Mijatović.

On je dodao da se „Smrčak“ bavi proizvodnjom, uglavnom, šumskih proizvda, gljiva, ljekovitog bilja, jagodičastog voće i drugih šumskih plodova, naglasivši da je sve namijenjeno izvozu.

Mijatović je rekao da u ovom vremenu, bez podrške i resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, kao i lokalne zajednice, veoma teško napraviri proivodni iskorak.

Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, je rekao da je u ovom vremenu najvažnije sačuvati postojeća radna mjesta, ali i da postoje kompanije koje ulažu u proširenje kapaciteta i investiraju u budućnost, kao što je „Smrčak“.

 – Hoću da kažem da sve ono što radimo ovih godina jeste da podržavamo domaće investitore. Dok stranci izvagaju da li je sigurno ulagati, da li će ih dočekati neka prepreka ili barijera, naši poslovni ljudi godišnje investiraju između 30 i 50 miliona КM na području Zvornika – rekao je Stevanović.

On se zahvalio resornom ministru na prepoznavanju ove zdrave kompanije i njenih razvojnih poslovnih ideja, dodavši da „Smrčak“ ispunjava uslove predviđene konkursom za dodjelu podsticaja.

 – Gradska upava će zajedno sa javnim preduzećem „Zvornikstan“ obezbijediti dovođenje gasa koji će biti glavni energent za novi objekat sušare voća, povrća i ljekovitog bilja- rekao je Stevanović.

(infobirac.net)