Marko Milovanović dobitnik prestižne književne nagrade „Stražilovo“

SREBRENICA

Marko Milovanović dobitnik prestižne književne nagrade „Stražilovo“

 

Srebreničanin Marko Marun Milovanović dobitnik je književne nagrade „Stražilovo“, najbolje pjesničke knjige objavljene u Brankovom kolu ove godine koja se dodjeljuje već 47 godina.

Milovanović je dobio nagradu za svoju drugu knjigu pjesama “Svevideći mrak”, a nagrađeni su još i Zdenka Valent Belić i Milan Gromović iz Novog Sada za najbolje pjesničke knjige objavljene u Brankovom kolu ove godine.

„U moru književnih konkursa rijetki su oni na kojima sam uzimao učešće. Da nagrada ne bi bila nagrda, u nekoliko godina iza sebe poeziju sam slao na konkurse koji imaju višedecenijsku tradiciju, i kojim predsjedavaju istaknuti savremeni književnici i književni kritičari. Brankovo kolo je jedna od vodećih institucija našeg kulturnog, duhovnog, filozofskog, dramskog i književnog stvaralaštva“, rekao je Milovanović.

Druga po redu knjiga pjesama “Svevideći mrak” Marka Milovanovića Maruna, kako ističe žiri, a prenosi Tanjug, donosi snagu prethodne i nastavlja da ukazuje na jedan očigledan talenat koji traži svoje mjesto pod književnim suncem.

“Knjiga nam predstavlja formiranog autora, pjesnika na dužu stazu, onoga koji neće odustati na prvoj raskrsnici ili pri novom iskušenju. Marun je pjesnik samosvjesnog dara koji savladava prepreke i zamke svakodnevnog svijeta formirajući sopstvenu putanju i stvaralačku radost u maternjem jeziku”, kažu predstavnici žirija, prenosi Tanjug.

Književna nagrada “Stražilovo” se dodjeljuje od daleke 1973. godine, a među njenim laureatima se nalaze velika imena književnosti i kulture poput Pere Zupca, Radomira Putnika, Blagoja Bakovića, Nenada Grujičića, Ivana Lalovića, Vojislava Despotova, Zafira Hadžimanova i mnogih drugih.

„Uvijek se vodim starom izrekom da se u sreći ne treba uznositi, a u nesreći ne dozvoliti pad. Potpuno svjesno se bavim kritičnom ljudskom situacijom kako bi smisao koji nam se nameće bio obesmislen. Samo onaj ko ima duhovnu snagu uspjeće da se iz svevidećeg mraka nevidljive stvarnosti domogne sunca, koje ima jačinu da obasjava cijeli svijet u prostoru iracionalnog prepoznavanja istine. Marun je običan službenik koji nastoji da dostojanstveno služi pisanoj i živoj riječi. U tom skladu poezija zauzima mjesto božanstva. Pjesma je ispovijest i molitva. A ja sam iskušenik koji kroz vrijeme treba da dokaže da li je bio vrijedan da ga ozari plamen poezije“, objašnjava je Milovanović.

Ovogodišnja nagrada ”’Stražilovo” svečano će biti uručena na Stražilovu 5. septembra, kod spomenika Branku Radičeviću, na 49. Brankovom kolu koje će, saglasno prilikama i novim uslovima prevencije i zaštitie od korona virusa, trajati od 4. do 14. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

(Izvor: esrebrenica.ba)