Republički štab: Postojeće mjere ostaju na snazi do 17. avgusta

REGION ZVORNIK

Republički štab: Postojeće mjere ostaju na snazi do 17. avgusta

 

Republički štab za vanredne situacije razmatrao je danas, na 50. sjednici, Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, te donio Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID – 19) u Republici Srpskoj.

1. U cilju prevencije širenja virusa korona SARS – Co V-2 i COVID – 19 bolesti na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 17.08.2020. godine zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

2. Do 17.08.2020. godine ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06:00 do 23:00 časova.

3. Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način regulisan tačkom 2. ovog zaključka odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

4. Do 17.08.2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

5. Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su istu organizovati uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu ЈZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID – 19 bolesti na radnom mjestu.

6. Subjekti iz tačke 5. ovog zaključka mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom ЈZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

7. Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad kako slijedi:

1) na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru,

2) održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i

3) omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

8. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

9. Јedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o donaciji prehrambenih proizvoda i lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju Humanitarnom društvu “Dobrotvor” Mostar.

1. Republički štab za vanredne situacije se upoznao sa molbom za pomoć Humanitarnog društva “Dobrotvor” Mostar.

2. Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske odobrava donaciju prehrambenih proizvoda i lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, Humanitarnom društvu „Dobrotvor“ Mostar.

3. Zadužuje se Crveni krst Republike Srpske da iz zaliha prihvaćenih donacija izvrši raspodjelu Humanitarnom društvu “Dobrotvor” Mostar kako slijedi: brašno 5 000 kg, šećer 1 000 kg i ulje 1 000 litara.

4. Zadužuje se Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da Humanitarnom društvu “Dobrotvor” Mostar, iz svojih sredstava pruži pomoć u sljedećem: maske zaštitne troslojne 800 komada, rukavice zaštitne jednokratne 800 komada i medicinski alkohol 200 litara.

5. Zadužuje se Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske da za potrebe Humanitarnog društva „Dobrotvor“ Mostar izvrši preuzimanje navedenih artikala iz skladišta Crvenog krsta Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske te obezbijedi njihov prevoz i dostavu do prostorija Humanitarnog društva „Dobrotvor“ u Mostaru.

I ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

(Izvor: rtrs.tv)