Lovačkim udruženjima u Srpskoj od 5.000 do 10.000 KM – „Vukovi sa Drine“ aplicirali za nabavku fazana i visoke čeke

MA Izdvojena ZVORNIK

Lovačkim udruženjima u Srpskoj od 5.000 do 10.000 KM – „Vukovi sa Drine“ aplicirali za nabavku fazana i visoke čeke

 

Vlada Republike Srpske dodijelila je grant od pola miliona maraka Lovačkom savezu. Na konkurs su se javila 74 lovačka udruženja koja će, za realizaciju projekata, dobiti od 5.000 do 10.000 KM. Cilj je podržati i afirmisati lovstvo i lovni turizam, koji je jedan od strateških pravaca razvoja Srpske.

Podrška Vlade dragocjena je Lovačkom udruženju Semberija, koje je jedno od najvećih i najmnogobrojnih u Srpskoj. U proteklom periodu, kroz razne projekte, dobili su od resornog, ministarstva poljoprivrede, više od 20.000 maraka.

– Ta sredstva smo iskoristili za nabavku kamera, koje smo postavili po lovištu. Drugi projekat za koje smo aplicirali se odnosio na izgradnju volijera u lovačkim sekcijama za prihvat mladih fazančića – kaže Vasilije Savić, predsjednik LU Semberija.

Ambiciozne planove imaju i u Lovačkom udruženju Vukovi sa Drine iz Zvornika. U ovom projektu aplicirali su za 10.000 KM.

– Da uložimo u nabavku fazanske divljači. Da izgradimo još jedan dio kvalitetnih visokih čeka zatvorenog tipa. Ta sredstva su nama od velike koristi – priča Branislav Mirković, predsjednik LU Vukovi sa Drine Zvornik.

Očuvanje i obnova lovišta, izgradnja lovno-tehničkih i uzgojnih objekata, poboljšanje stanja u svim lovačkim sekcijama i afirmacija lovstva uopšte, prioriteti su Lovačkog saveza Republike Srpske, koji u stotinak udruženja okuplja oko 25.000 članova .

– Moramo pratiti evropske i svjetske trendove. Da bi se to uradilo nije dovoljna naša članarina, koju lovci izdvajaju nego smo došli do toga da se od Vlade dobiju značajna sredstva za ulaganje u lovstvo. Šta mi to hoćemo, hoćemo da imamo opremljena i moderna lovišta – poručio je Živojin Lazić, sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske.  

Do kraja godine sva lovačka udruženja u Srpskoj dobiće i novu informatičku opremu i programe, koja će im omogućiti jedinstvenu bazu podataka o lovištima i divljači te bolju međusobnu saradnju. Konkurs je toku, a sredstva i za ovaj projekt izdvojiće Vlada.

(Izvor: rtrs.tv)

FOTO: Ilustracija-lovci, arhiv