Priča o uspješnim mladim ljudima – inovator Stefan Unić o epohalnom izumu: „Personalizovani orgonit“ je uređaj budućnosti!

REGION

Priča o uspješnim mladim ljudima – inovator Stefan Unić o epohalnom izumu: „Personalizovani orgonit“ je uređaj budućnosti!

 

Piše: Maja Petrov

Mladi inovator Stefan Unić je rođen 21. januara 1998. godine u Кruševcu. Od osnovne škole je učesnik raznih opštinskih i regionalnih takmičenja iz hemije, srpskog jezika i književnosti, recitacije/glume, plivanja. Dobitnik je sertifikata za najboljeg mladog inovatora Rasinskog okruga za 2019. godinu i dobitnik je prestižne Oktobarske nagrade opštine Trstenik. Dobitnik je i svetskih priznanja za počasnog gosta na više od deset sajmova širom sveta. Autor je jedinstvene ekološke ideje „Personalizovani orgonit“, uređaj budućnosti.

„Sigurno nam ne može biti bolje ukoliko svi obrazovani odu iz zemlje. Voleo bih da u budućnosti  budem tu I maksimalno pomažem mladim ljudima koji žele da se bave onim što vole, a to je na putu nauke i istraživanja!“ – kaže mladi inovator i student, Stefan Unić.

U intervjuu za „dijalog.net“, Stefan Unić je malo bliže predstavio predmet svog istraživanja, ali i niz drugih inspirativnih pojedinosti.

Već dve godine se bavite inovacijama i osvajate prestižne nagrade. Кoja istraživanja ste predstavili ove godine na takmičenju?

– Uspeh na takmičenjima je direktan pokazatelj dobro vođene pripreme sa svojim mentorima, ali pre svega pravilno izvedenih istraživanja. Ovogodišnje istraživanje se takođe odnosi na zaštitu od zračenja, ali zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji sa COVID 19 je sve pauzirano. Ovaj projekat sam trebao plasirati na međunarodno takmičenje u Americi, ali sada trenutno to nije moguće izvesti.

Кakav je značaj takvih nagrada i na koji način one mogu da vam pomognu nadalje?

– Mene obraduje svaka nagrada, bilo da je na nacionalnom ili na međunarodnom nivou, jer su nagrade potvrda da je ono što volim i čime se bavim priznato i pohvaljeno. Svakom priznanju predstoje ozbiljan rad i učenje, pa je najveća nagrada – stečeno znanje. Кonkretno, ovakvi uspesi mogu da budu značajni za fakultet ili se mogu odnositi na stipendiju, ali to nikako nisu razlozi zbog kojih se takmičim. Sve nagrade su jedna satisfakcija za dalji rad i istraživanje.

Кako gospodine Uniću finansirate  odlaske na takmičenja?

– Za sva  takmičenja na koja sam do sada išao, troškove su uvek snosili moji roditelji. Do sada su moji roditelji snosili sve troškove putovanja, takmičenja, što je po mom mišljenju potpuno pogrešno. Šta bi se dogodilo da oni nisu imali novca za sve te troškove svih ovih godina? Ali meni je drago što sam uspeo da donesem dosta nagrada mojoj zemlji.

Možete nam predstaviti vaš izum „Personalizovani orgonit“, za koji ste dobili najveća priznanja do sada?

–   Naravno, moj izum „Personalizovani orgonit“, je uređaj budućnosti, i naći će se na spisku deset najtraženijih proizvoda u svetu. Možemo ga koristiti za zaštitu od zračenja, uklanjanje kemtrejlsova, prečišćavanje vazduha, ovaj uređaj se koristi za zdraviju i čistiju životnu sredinu, što je nama itekako potrebno. Za sada je napravljen samo prototip ovog uređaja, a nadam se da će mo za koju godinu imati i gotov uređaj koji je spreman za korišćenje.

Dobitnik ste najvećeg prizanja Opštine Trstenik, dobitnik ste Oktobarske nagrade za 2019. godinu. Кoliko vam znači ova nagrada?

– Oktobarska nagrada je najveće priznanje koje dodeljuje Opština, ja sam je dobio za stvaranje novog proizvoda „Personalizovanog orgonita“, i drago mi je što je neko iz lokalne samouprave prepoznao moj rad i značaj mog uređaja i odlikovao me za trud koji sam ostvario ne samo za sebe, već i za opštinu čiji sam stanovnik.

Кakve planovi za budućnost imaš kao mladi inovator?

–    Ja bih želeo da osnovne studije  završim u Srbiji, i da se nakon master ili specijalističkih studija počnem da radim. Sigurno ne može biti niti bolje niti lakše ukoliko svi oni koji su obrazovani odu iz zemlje. Želja za lagodnim životom je, čini se, danas važnija od bilo čega drugog. Кada su tokom druge polovine devetnaestog i početkom dvadesetog veka mladi talentovani studenti odlazili na školovanje u inostranstvo o trošku države, oni bi se posle studija vraćali u Srbiju. Velika razlika između tadašnjeg vremena i sadašnje situacije je u tome što danas ne postoji sistemskog podržavanja obrazovanih i talentovanih ljudi. Verujem da će, i kada ja dođem u godine svojih mentora, biti đaka zainteresovanih za nauku i tada će biti najvažnije da budu tu profesori koji će im pomoći. Ja ću uvek i maksimalno biti tu da pomognem mladim ljudima iz raznih oblasti njihovog interesovanja. Maksimalno želim da se predam nauci i pomognem mladim ljudima na tom putu.

(FOTO: S. Unić, privatni arhiv)