Pregovarači u PU Zvornik uspješno riješili sve krizne situacije

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Pregovarači u PU Zvornik uspješno riješili sve krizne situacije

 

Da su policijski pregovarači posebno važni u kriznim situacijama pokazlo se u mnoštvu primjera u Republici Srpskoj, posljednji put u okolini Gradiške, ali i na području PU Zvornik kada su tri pregovarača, u proteklih godinu i po dana, uspješno riješili četiri krizne situacije. Među njima, u tri slučaja su osobe prijetile samoubistvom, a jedna se zatvorila u kuću nakon ranjavanja jednog policajca koji u tom trenutku nije bio na dužnosti.

Prema podacima Policijske uprave Zvornik, ove godine je zabilježen jedan slučaj angažovanja policijskih pregovarača u mjestu Skelani kod Srebrenice.

 – U toku proteklih šest mjeseci ove godine, policijski pregovarači MUP-a RS učestvovali su u jednoj kriznoj situaciji kada se u Skelanima, 22.4.2020. godine, dvadesetšestogodišnjak zaključao u porodičnom domu sa namjerom da izvrši samoubistvo, prijeteći da će zapaliti sebe i kuću, u čemu je spriječen od strane policijskih službenika – rekao nam je Miljan Bobar, portparol PU Zvornik.

On je dodao da ovo nije jedini slučaj u kome su policijski pregovarači uspješno okončali pregovore i riješili datu situaciju.

 

 – U toku 2019. godine, u avgustu mjesecu, policijski pregovarači su postupali po prijavi da nepoznati muškarac namjerava da izvrši samoubistvo skokom u rijeku Drinu sa Mosta kralja Aleksandra I Кarađorđevića koji spaja Zvornik i Mali Zvornik. Dalje, policijski pregovarači su učestvovali u rješavanju situacije u Šekovićima, u mjestu Papraća, kada je jedno lice nožem nanijelo teške tjelesne povrede policijskom službeniku koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, nakon čega se zaključalo u porodičnoj kući. U Milićima je 19.6.2019. godine evidentirana prijava da se na obali rijeke Jadar, nalazi nepoznata ženska osoba koja namjerava da izvrši samoubistvo skokom u reku Jadar. U svim navedenim slučajevima su pored pripadnika Policijske uprave Zvornik, postupali i policijski pregovarači i sve situacije su riješene uspješno, dakle bez ljudskih gubitaka ili povreda – rekao nam je Bobar.

On je naveo u sklopu Policijske uprave Zvornik imaju tri policijska pregovarača.

 – Pored redovnih poslova i zadataka koje obavljaju navedeni policijski službenici u skladu sa svojim radnim mjestom, u zavisnosti od potrebe, isti su angažovani i u slučajevima talačkih situacija, prijetnji samoubistvom, slučajeva sa zabarikadiranim pojedincima i slično – naveo je Bobar.

Medicinsko zbrinjavanje

Nakon okončanja pregovora i rješavanja kriznih situacija, u saradnji sa lokalnim centrima za socijalni rad i medicinskim ustanovama, ove osobe se upućuju na medicinsko zbrinjavanje. Kako su nam saopštili iz PU Zvornik, od strane nevednih lica kod kojih su reagovali pregovarači nije bilo ponavljanje kriznih situacija.

(infobirac.net)