Za interventni otkup mesa oko tri miliona KM

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Za interventni otkup mesa oko tri miliona KM

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske intervenisaće pri otkupu mesa jer je zbog krize izazvane epidemijom virusa korona došlo do pada konzumacije mesa.

Resorno ministarstvo objavilo je javni poziv na koji će moći da se prijave mesoprerađivači koji su spremni da otkupe određene količine mesa. Za proizvođače mesa ovo je djelimično rješenje problema.

Za interventni otkup Ministarstvo će, mimo agrarnog budžeta, izdvojiti oko tri miliona KM, kako bi se pomoglo proizvođačima mesa. Procjenjuju da će sa tim sredstvima otkupiti oko 6.000 bikova i do 10.000 utovljenih svinja.

– Pokušavamo naći način kako da stimulišemo otkup od manjih proizvođača a da ne ugrozimo najveće proizvođače. Ne smije se desiti da se od nekoliko velikih proizvođača otkupi a onda ostane problem na terenu sa malim proizvođačima koji imaju 20 do 30 bikova – kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Manja potražnja mesa zbog pandemije virusa korona probleme je stvorila i Ranku Sarajliću iz Laminaca kod Gradiške. Na slabiju potražnju mesa, osim pandemije, uticala je, kaže, i nelojalna uvozna konkurencija. Zbog toga je, smatra on, potrebna bolja zaštita domaće proizvodnje.

– To je jedini razlog što je potreban interventni otkup koji će djelimično riješiti ovaj problem, ali taj problem će se, bez zaštite domaće proizvodnje, opet pojaviti za tri mjeseca – kaže Sarajlić.

Osim proizvođačima virus korona probleme je stvorio i mesoprerađivačkom sektoru. Obim poslovanja mnogim preduzećima opao je za 30 odsto. Ipak, dosta njih će se odazvati na poziv Ministarstva za interventni otkup.

Darko Marković iz ZP Komerca, kaže da ova bijeljinska firma planira da otkupi između tri i četiri hiljade junadi i oko 500 svinja.

Resorno ministarstvo slične mjere planira i za povrtarsku proizvodnju jer se i u ovom sektoru, zbog povećanog obima sjetve, očekuju viškovi.

(izvor: rtrs.tv)