Povratnik Vujadin Đokić povrijeđen nakon eksplozije tokom čiščenja njive u Rastošnici

ZVORNIK

Povratnik Vujadin Đokić povrijeđen nakon eksplozije tokom čiščenja njive u Rastošnici

 

Nakon čišćenja placa kod porušene kuće i paljenja korova juče oko 12,30 časova u naselju Rastošnica došlo je do eksplozije u kojoj je teške tjelesne povrede zadobio povratnik Vujadin Đokić. Povrijeđeni je pomagao svom rođaku Milanu Đokiću u obnavljanju tokom rata porušenog imanja i kako oni sumnjaju neko im je podmetnuo eksploziv na mjesto gdje su spaljivali otpad.

 – Juče oko 12:30 čistili smo njivu, a do eksplozije je došlo kada smo palili vatru na mjestu na kome smo do sada to činili desetak puta. Ja živim od 2003. godine u Rastošnici i nikada nisam imao problema sa komšijama, ali mi nije jasno da dođe do eksplozije na mjestu koje nije zagađeno minama i imamo razloga da sumnjamo da je neko ubacio eksploziv na mjesto gdje palimo granje. Nakon eksplozije rođak me je prebacio do Sapne u Dom zdravlja, a nakon toga sam prebačen u Tuzlu. Imam dosta povreda i u četvrtak ću ponovo ići na kontrolu u UKC Tuzla. Nadam se da će policija tokom istrage da utvrdi da li je neko namjerno postavio eksploziv i kazniti vinovnike – rekao je Vujadin Đokić, kome je tokom rata ubijen otac u Rastošnici.

Vlasnik parcele na kojoj se desila eksplozija Milan Đokić ističe da nekoliko puta kosio trimerom na mjestu detonacije i da je bager poravnao taj dio, te da je tu vatra ložena najmanje desetak puta, zbog čega isključuje mogućnost zaostale mine iz posljednjeg rata.

 – Nema kratera i vjerovatno se radi o eksplozivu koji je neko odbacio u posljednjih nekoliko dana. Kuća je u sredini sela i nije bila na liniji razgraničenja, pa se nadam da će policija da otkrije o čemu se radi. Kuća je porušena tokom rata, a moj otac je zarobljen i odveden u Tuzlu i više nikada ništa o njemu nismo saznali. Zbog toga sam imao želju da obnovim svoju kuću i imanje, međutim poslije ovoga ću o svemu dobro razmisliti. Od kraja rata do danas u Rastošnici su preko nevladinih organizacija obnovljene svega tri ili četiri kuće, a nekoliko povratnika je svojim sredstvima obnovilo domove u ovom nekada velikom srpskom selu. Možda je i ovo jasan znak da za Srbe nema mjesta u FBiH i da je priča o povratku u FBiH servirana samo za strance – zaključio je Milan Đokić.

Prema saopštenju PS Sapna, njima je dana, 28.7.2020. godine oko 13.10 sati stigla prijava da se u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Sapna obratilo lice V.Đ, rođen 1965. godine, nastanjen na području opštine Sapna, zbog povreda koje je zadobio istog dana usljed aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave, a prilikom čišćenja njive u mjestu Zavid, opština Sapna.

Parcela na kojoj je eksplodirala eksplozivna naprava

– Nakon ukazane ljekarske pomoći, isti je prevežen u UKC Tuzla, gdje je ljekar Klinike za ortopediju konstatovao teške tjelesne povrede, nakon čega je navedeno lice samovoljno napustilo UKC. O događaju je upoznat kantonalni tužilac, a potrebne mjere preduzeli su policijski službenici PS Sapna, PU Kalesija, koji nastavljaju dalji rad na dokumentovanju ovog događaja – stoji u saopštenju iz PS Sapna.

Nakon rezultata istrage biće puno jasnije da li je ovo još jedan u nizu napada na Srbe povratnike u FBiH.

infobirac.net