Služen pomen za dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića – Babić: U Podrinju ubijeno najmanje 15 djece

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Služen pomen za dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića – Babić: U Podrinju ubijeno najmanje 15 djece

 

Na groblju u Drinjači, kod Zvornika, služen je pomen za nevino stradalog dvanaestogodišnjeg dječaka-mučenika Slobodana Stojanovića koga je ubila Elfeta Veseli pripadnica Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH 1992. godine.

Sveštenik Mićo Babić je, obraćajući se okupljenima, istakao da je prema njihovim podacima najmanje 15 djece tokom rata ubijeno u Podrinju.

 – To su saznanja do kojih smo mi došli i koje smo evidentirali imenom i prezimenom, a vjerovatno ih ima i više. Mi smo održali pomen malom Slobodanu i svoj nevino stradalo djeci kako se njihova žrtva nikada više ne bi ponovila. Mi odavde ne šaljemo neke velike poruke i ideje, već ovim pokazujemo da je ljudski praštati i da nijedna majka, bez obzira na nacionalnost više ne smije da zakuka kako je to uradila Slobodanova majka na snimku koji smo svi vidjeli. Sa druge strane, mi ne smijemo zaboraviti njegovu žrtvu i zato smo se ovdje okupili. Slobodan je zaslužio da dobije spomenik i ulicu ne samo u Zvorniku, nego i u drugim mjestima u Srpskoj, ali i Srbiji. To bi bio spomenik nevino stradaloj djeci – istakao je Babić.

Predsjednik zvorničke Gradske boračke organizacije Lazar Ristić istakao da je da je nekoliko puta prisustvovao suđenju Elfeti Veseli za ovo ubistvo.

 –  Na suđenu su potvrđeni svi detalji iz optužnice za ovo svirepo ubistvo. Oni su u to vrijeme završavali obuku i vjerovatno se radilo o dokazivanju čim je jedna majka i žena mogla da učini ovako svirepo ubistvo. Raduje nas i činjenica da je nedavno još jedna osoba iz Amerike izručena zbog zločina nad srpskim stanovništvom ove regije. Možda je to sad i kasno, ali je važno zbog same pravde i žrtava – rekao je Ristić dodao da će se boriti da naprave spomenik dječaku-mučeniku te naveo da sada od republičkih i gradskih vlasti zavisi izgradnja spomenika Slobodanu Stojanoviću u mjeri koju njegova žrtva zaslužuje ističući da je jedan spomenik postavljen ispred crkve u Mlađevcu i da je urađen uz pomoć organizacije Nemanjići iz Švajcarske.

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Кamenica kod Zvornika Elfeta Veseli. Slobodan Stojanović se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa koji je ostao vezan u kućnom dvorištu, i više se nikad nije vratio. Tijelo Slobodana Stojanovića pronađeno je 16. juna 1993. godine u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, u jami prilikom iskopavanja pet srpskih boraca. Identifikovan je DNК analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači. Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, koje su tada prenijeli mediji, dijete je svirepo ubijeno, bio mu je prerezan stomak u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Mile Vukadinović Profa, koji je bio svjedok ratnih zbivanja, rekao je da je bio u pregovorima sa snagama koje su u Кamenici držali zarobljenog Slobodana Stojanovića.

 – Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana i da će srpska strana ustupiti hranu i ne znam šta još, ali oni na to nisu pristali – rekao je Vukadinović i dodao da se poslije toga Slobodanu gubi svaki trag.

Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je ekshumirana jama u kojoj je bilo zakopano pet srpskih boraca, među kojima je bilo tijelo Slobodana Stojanovića.

 – Teško je bilo povjerovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dječaku – Slobodan je bio izmasakriran po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sječivom urezan krst – podsetio je Vukadinović.

Dvije presude

Sud BiH izrekao je 8. maja prošle godine prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koje je počinjeno 1992. godine. Kasnije je Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo drugostepenu presudu i Elfetu Veseli osudilo na 13 godina zatvora, čime je pooštrena prvostepena presuda. Apelaciono vijeće potvrdilo je oslobađajuću presudu Sakibu Haliloviću, komandantu Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Kamenica Armije RBiH kojem je pripadala Veselijeva.

(infobirac.net)