Branje malina u srebreničkom kraju ove godine kasni, cijena bolja

REGIJA BIRAČ SREBRENICA

Branje malina u srebreničkom kraju ove godine kasni, cijena bolja

 

Već nekoliko godina trend bavljenja malinarstvom u Srebrenci i Bratuncu opada, a kako kažu proizvođači, razlog je cijena koja se sazna tokom ili na kraju berbe.

Brojna domaćinstva koja žive na selu ili imaju imanje brzo su se odlučili da zasade malinu jer je cijena prije nekoliko godina bila veoma dobra i mnoge je motivisala da njive sa kukuruzom i povrćem pretvore u malinjake.

Prema riječima Ivana Todića, direktora Opšte poljoprivredne zadruge „Srebrenica“, ove godine rod je umanjen na teritriji opštine Srebrenica, a evidentan je i manji broj proizvođača čiji je broj u opadanju.

 – Vremenski uslovi, ali i smanjenje broja proizvođača uticali su da ove godine bude manji rod maline, ali ono što je važno za sve nas jeste da je cijena bolja nego prošle godine – ističe Todić.

On kaže da ove godine cijena prelazi 3 KM i da ova hladnjača još nije izašla sa konačnom cijenom.

 – Pratimo tržište i cijene u okolini. Mi nemamo definisanu cijenu iz razloga što dnevne cijene ne mogu da se isplaćuju, već se isplati jedna cijena na kraju sezone koja bude zadovoljavajuća za proizvođača i tržište – ističe Todić i dodaje da je veoma važan korektan odnos prema proizvođačima kojih je iz godine u godinu manje, te da je bitno da se i oni ispoštuju.

Todić kaže da će ove godine biti otkupljeno manje maline nego prošle godine jer je njihova firma proširila posao i pored otkupa svježe maline i kupine vrše otkup i preradu smrznutih proizvoda.

Na teritoriji opštine Srebrenica posluje šest hlanjače i prema riječima Todića, shodno proizvodnji maline i kupine u ovoj opštini, kapaciteti za skladištenje i preradu su daleko veći od realne potrebe sirovinske baze.

 – Hladnjače su se koncentrisale na otkup maline i kupine iako po mom mišljenju hladnjače treba da proširuju asortiman jer postoji prostora i za druge proizvode – ističe Todić.

On kaže da je srebrenička zadruga proteklih godina otkupljivala 500 tona maline i kupine, a ove godine biće smanjene količine na 300 tona iz razloga što su se orijentisali i na preradu i otkup zaleđene robe.

 – Pored otkupa svježe robe orijentisali smo se i na otkup smrznute robe, preradu i izvoz za evropsko tržište zbog čega smo smanjili otkup maline i kupine. Pokušavamo da proširimo ponudu i dobijemo sve neophodne sertifikate za preradu hrane i time budemo konkurentni na tržištu – objašnjava Todić.

On ističe da je 1.000 tona robe trenutni kapacitet zadruge i da povećavaju preradu i otkup.

Na poljima OPZ „Srebrenica“ uzgaja se malina, kupina na 130 duluma gdje je zastupljena i organska proizvodnja, a posijan je i krompir na 60 duluma površine.

OPZ „Srebrenica“ raspolaže modernom hladnjačom kapaciteta 1.000 tona, sa dva tunela, pogonom za preradu i pakovanje jagodičastog voća.

(Izvor: esrebrenica.ba)