Obilježeno 28 godina od stradanja sedmoro Srba u bratunačkom selu Hranča

BRATUNAC

Obilježeno 28 godina od stradanja sedmoro Srba u bratunačkom selu Hranča

 

U Bratuncu je juče obilježeno 28 godina od ubistva sedam mještana sela Hranča, među kojima su bile tri žene. U napadu na ovo selo ranjeno je 22 ljudi, selo je spaljeno, a porodice pitaju zašto još niko nije odgovarao. Tokom juna i jula 1992. godine muslimanske oružane formacije iz Srebrenice i okoline zapalile su nekoliko desetina srpskih sela.

Milevi su ubili oca starca dok je čuvao stoku, još traga za posmrtnim ostacima.

Milivoje Јokić, koji je na taj dan izgubio oca Momčila, rekao je da je njegov otac poginuo braneći kuću.

– Ubijen je na 200 metara od kuće. Nije spasio ni kuću ni sebe. On je poginuo, a kuća je zapaljena. Niko nije odgovarao i izgubili smo nadu u pravdu i rad pravosuđa BiH, a smatram i da predstavnici Republike Srpske ne čine dovoljno da počinioci zločina nad srpskim narodom odgovaraju – istakao je Јokić.

Samo pet dana ranije napadnuto je susjedno selo Magašići. Muslimani su ubili osam mještana dok su radili na njivama, među njima šest žena. Saši Lončareviću ubili su sestru.

Ovo je samo još jedno u nizu svjedočenja preživjelih Srba u okolini Srebrenice, čiji su najmiliji, mahom civili, žene, zvjerski ubijeni.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović naglasila je da su ovi grobovi jedina istina i pita gdje je pravda.

Ona je napomenula da su napadi izvođeni nekoliko dana na Zagone, Gornje Magašiće i Hranču, te podsjetila na stradanje Srba u Gornjim Magašićima gdje je ubijeno osam srpskih civila 20. jula 1992. godine, kao i na srpska stradanja u četiri sela na Petrovdan te godine i niz sela gdje je u jednom danu ubijano po 10 ili 20 pa do 50 i više mještana, a niko zbog toga nije odgovarao.

– Predmeti stoje u ladicama u Tužilaštvu BiH i nakon 28 godina od zločina i 24 godine od završetka rata. Neizvjesno je da li će optužnice ikada biti podignute, a kada dođu na red da li će biti preživjelih svjedoka da potvrde šta se dešavalo i ko je i kako počinio zločine. To je dokaz da u BiH nema pravde za Srbe – rekla je Filipovićeva.

Predsjednik bratunačke Boračke organizacije Zoran Gvozdenović izjavio je da je u Hranči počinjen masovni zločin nad nevinim crskim civilima jer su, od sedam poginulih na današnji dan prije 28 godina, bile tri žene.

– To je dokaz da je muslimanska strana imala namjeru i cilj da uništi sve što je srpsko. Sramota je i Haškog tribunala i pravosuđa BiH da za brojne masovne zločine nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao i to dovodi do daljeg nepovjerenja, jer bez pravde nema pomirenja – poručio je Gvozdenović.

Muslimanske oružane formacije iz Srebrenice, samo tokom ljeta 1992. godine napale su, uništile i zapalile 50-ak srpskih sela i ubili nekoliko stotina civila.

(Izvor: rtrs.tv)