Obimni radovi na uređenju zvorničke crkve – Zekanović: Najstarija aktivna parohijska crkva u eparhiji

MA Izdvojena ZVORNIK

Obimni radovi na uređenju zvorničke crkve – Zekanović: Najstarija aktivna parohijska crkva u eparhiji

 

Radovi na uređenju zvorničkog Hrama rođenja Svetog Jovana Krstitelja, najstarije aktivne crkve u eparhiji Zvorničko-tuzlanskoj, odvijaju se planiranom dinamikom, a obnova dijela ornamentike ispod krova nije rađena od davne 1878. godine. U hramu, u kome se čuva čestica moštiju Svetog Jovana Krstitelja, radi se freskopisanje, uređenje fasade, simsa, dijela krova, a u narednom periodu biće uređena i proširena crkvena porta.

Tokom radova na postavljanju jarbola za zastavu, koje su donirali članovi Hadžijskog bratstva Podrinja, pronađeni su ostaci ranije porte.

 – Tokom iskopavanja mjesta za jarbol pronađeni su ostaci ranije porte. To je bio jedan popločani dio te smo odlučili da proširimo otkopavanje kako bismo utvrdili da to nije neka manja površina. Međutim, koliko god smo kopali pronalazili smo poplačani dio koji je od postojeće porte niži za 67 cm. Ono što se, takođe, pokazalo kao neobično tokom radova na obnovi simsa, odnosno ornamentici ispod krova, jeste činjenica da ona, po riječima majstora i inženjera, po materijalu i načinu izrade, nije obnavljana od 1878. kada je prvi put postavljena – kaže protonamjesnik Miloš Zekanović.

On je dodao da je obnova hrama rađena od sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, ali ne u ovom obimu.

 – Kada nam se obrušilo 11 metara simsa oko crkve, mi smo to shvatili kao Božiju poruku da krenemo sa radovima na uređenju kompletnog simsa oko crkve, a potom uz blagoslov vladike Fotija i u uređenje fasade i druge radove uz očuvanje postojeće ornamentike – navodi Zekanović i dodaje da se trenutno rade i pripreme za freskopisanje galerije crkve i drugih dijelova koji nisu ranije završeni.

 – Želimo da se zahvalimo našem ktitoru za radove na freskopisanju Stanku Zagorcu koji sa suprugom Ljeposavom i porodicom finansira te radove. Ostale radove finansiraju vjernici, dio smo dobili od vladike Fotija, te od Gradske uprave u Zvorniku koja je takođe podržala sve naše ovogodišnje radove na čemu smo im posebno zahvalni – kaže Zekanović i dodaje da je planirano i da se kupovinom objekta u blizini crkve proširi porta i potpuno preuredi do 2023. godine.

 – Planirali smo da uradimo hortikulturu u porti te da uz obnovljenu crkvu, palionicu i parohijski dom ovo bude jedna oaza za sve vjernike. Što je najvažnije naš duhovni život se redovno odvija, vjernici uz poštovanje mjera dolaze u crkvu jer svi ovi radovi ne bi imali smisla da naš duhovni život nije toliko jak – ističe Zekanović.

U Hramu se, po riječima protonamjesnika Zekanovića, čuva čestica moštiju Svetog Jovana Krstitelja.

 – Svima je poznato da se čestice nalaze još samo u Cetinju i Rusiji. One su bile izmještene početkom devedesetih godina, ali smo ih mi vratili 2011. godine. Naš hram je najstarija aktivna parohijska crkva u eparhiji, a poznato je je da je jedno vrijeme bila sjedište eparhije Zvorničko-tuzlanske – naveo je Zekanović.

Spremni da ustupe prostorije za Onkološko odjeljenje

Zekanović je istakao dobru saradnju sa Gradskom upravom u Zvorniku, te istakao da su i gradonačelnik Zoran Stevanović i zamjenik Bojan Ivanović odlikovani najveći ordenom eparhije, Ordenom kralja Dragutina.

 – Sa druge strane, i mi smo prihvatili da pomognemo Gradskoj upravi, da, ukoliko bude potrebno, do izgradnje novog bloka bolnice ustupimo svoje prostorije koje su nedavno izgrađene za potrebe Onkološkog odjeljenja – istakao je Zekanović i poručio da su narod, crkva i država jedna cjelina.

(infobirac.net)