Trošni objekti opasni po građane, vlasnici uglavnom nedostupni – za dva objekta naređeno rušenje

ZVORNIK

Trošni objekti opasni po građane, vlasnici uglavnom nedostupni – za dva objekta naređeno rušenje

 

Veliki broj trošnih objekata u najužem gradskom jezgru Zvornika ugrožavaju sve stanovnike jer su česti slučajevi obrušavanja fasada ili  crijepa, a pored toga narušavaju izgled grada.

Nadležni ističu da je u ovim slučajevima najveći problem doći do stvarnih vlasnika kako bi se zatražila sanacija objekta ili predložile druge mjere.

Slavica Petrović, koja živi u Ulici popa Petra Lazarevića, u naselju Fetija, kaže da su nedavno imali neprijatnu situaciju kada se sa kuće u uskom prolazu kuda idu do svoje kuće obrušio crijep.

 – Sreća je pa niko tada nije prolazio. Ovo je opasno posebno za djecu. Nadam se da će nadležni brzo reagovati i riješiti ovaj problem jer mi tim dijelom ulice prolazimo svaki dan – kaže Petrovićeva.

Boško Kojić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje kaže da su, u proteklom periodu, u dva slučaja reagovali rušenjem objekata.

 – Po pravilu u ovim objektima je teško doći do vlasnika. Ima puno nasljednika, oni ne žive na ovim prostorima i nemoguće je doći do njihove adrese, iako se mi zaista trudimo da dopremo do njih. U slučajevima kada ti objekti ugrožavaju bezbjednost prolaznika angažuje se privremeni zastupnik koji nije iz reda organa uprave. Nakon toga se angažuje sudski vještak koji će procijeniti šta da radimo sa tim objektom. Ukoliko je potrebno rušenje onda se raspisuje javni poziv za obavljanje tog posla – ističe Kojić i dodaje da će i u ovom slučaju biti urađena ista procedura, odnosno provjera vlasništa pa ostali postupci.

Dio problema sa trošnim kućama je riješila ubrzana stanogradnja jer su građevinci, kada bi došli u kontakt sa vlasnicima, kupovali te kuće i tu gradili stambeno-poslovne objekte.

(infobirac.net)