Objavljen roman „Škart“ Zvorničanke Zorice Mihajlović

ZVORNIK

Objavljen roman „Škart“ Zvorničanke Zorice Mihajlović

 

Nedavno je iz štampe, u izdanju novosadskog Prometeja, izašao roman Škart, prvenac naše sugrađanke Zorice Mihajlović.

Roman je veoma zanimljiv, čita se u jednom dahu, tjera na razmišljanje i na preispitivanje stavova o tematici kojom se autorka bavi, a koja je, nažalost, nekako zapostavljena ne samo u književnosti, nego i u drugim oblastima koje bi se trebale njome baviti više nego sama književnost.

To je problematika osoba sa invaliditetom. Naime, glavna junakinja ovog romana je djevojka Sara koja nakon saobraćajne nesreće ostaje trajni invalid. Čini mi se da se veoma mali broj autora, bar u našoj sredini, bavi ovom tematikom, pa i to ovu knjigu čini posebnom.

Autorka opisuje život svoje junakinje (kako se nosi sa problemima ona je zaista junakinja) bez patetike i suvišnog sažaljenja, a kroz cijelu priču provlači se izuzetna ljubav i želja za životom, a povremeno, baš kad treba, pojave se i iskre humora.

Roman se sastoji iz tri dijela: Meta, Most i Mrak. Svaki je podjednako zanimljiv, a priče kao na zanimljivoj filsmkoj traci, čitaocu drže pažnju, tako da i nakon pročitanog dugo razmišlja o likovima iz romana. Zorica Mihajlović daje i odličan psihološki portret ne samo glavne junakinje, nego i likova i kompletne zajednice koji je okružuju.

U svojoj recenziji za ovaj roman, Milan Ž. Pavlov, između ostalog kaže:

„Ma koliko da jeste život otimanje od snova, snovi opstaju kao izazovna pretraga stvarnosti koju živomo. Sudeći po epilogu romana Zorice Mihajlović, spisateljski vešto i sugestivno, izvedena je mera za meru sa otvornim odgovorom na upitnu enigmu kako život učiniti lepim i uspravnim u sopstvenim očima, a da to isto bude na polzu bližnjima…..Кako u sebi naći oslonac i izaći iz uniženog, biti neukrotivo smeo u razjašnjenjima otvorenih dilema koje te direktno udaraju u pleksus. Кulisni začetak romana Škart stešnjen je sanatorijumskom belinom paraplegičara u atmosferi opšte poremećenih raspoloženja gde je na sceni važno umeće vedrine da se gestom i rečju brani svetlost dana, uz istrajnu pažnju da si čovek od duše i nerva u punom smislu te reči…..Pun životni detalj oslikan rukom Zorice Mihajlović razjašnjava nam životnu intrigu Sare Anastasijević, a u razgovornom šlagvortu romana koji u čitaocu opstaje i iza čitanja.“

Nakon ovih riječi, ostaje mi samo da roman Škart proporučim našim čitaocima, uz nadu da će se prilike u vezi pandemije smiriti, pa da organizujemo i njegovu promociju u našem gradu.

Zorica Mihajlović, rođena je 1958. godine u Živinicama. Djetinjstvo je provela u Šekovićima, gdje je završila osnovnu školu, a časovničarski zanat u Titogradu. Cijeli život nosi u sebi ljubav prema književnosti i pisanju i njen prvi roman Škart nastao je kao razultat te ljubavi. Živi u Zvorniku.

(Za infobirac.net: Mirjana Trebinjac-Bošnjak)