Izum srpskih stručnjaka sprečava širenje zaraze kroz klima uređaje

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Izum srpskih stručnjaka sprečava širenje zaraze kroz klima uređaje

 

Grupa srpskih stručnjaka napravila je uređaj koji sprečava širenje virusa korona kroz klimatizacione i ventilacione sisteme, i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Revolucionarno rješenje za sprečavanje širenja kovida 19 radi na principu UVC zračenja, kojim se uništava DNK virusa i bakterija, a nadograđuje se na postojeće sisteme i ima široku primjenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom gdje vrši sterilizaciju vazduha i ponovo vraća tako tretiran i potpuno čist vazduh nazad u prostor.

Kada su stručnjaci preporučili da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima i podržavali otvaranje prozora za strujanje i dotok svježeg vazduha – u problemu su se našli tržni centri, restorani, poslovni prostori, ali i bolnice.

– Kvarc UVC sistem, u tom dijelu distribucije vazduha po svim prostorijama, tu dočekuje patogene čestice u vazduhu sa UVC zračenjem jako velikog intenziteta zrači te ćelije i uništava DNK virusa i bakterija. Nema više mogućnosti da se virus dalje širi, a pročišćeni vazduh se vraća u prostoriju – pojasnio je Milan Zrnić, direktor razvoja Propopan.

Mikroorganizmi su veoma neotporni na ultravioletno zračenje UVC spektra, a sterilizacijom vazduha uništavaju se svi virusi i bakterije. Sterilizacija štiti od prenošenja virusa vazduhom i nije opasna po zdravlje ljudi.

Zrnić ističe da ovo zračenje pošto se nalazi u zatvorenom prostoru, u kanalima, nije opasno po zdravlje ljude, te da se može bezbjedno koristiti. Dodaje i da se takva tehnologija godinama koristi u bolnicama za sterilizacijiu medicinskog alata.

Ovu inovaciju podržala je i Vlada Srbije u okviru akcije Budi i ti heroj čiji je cilj sprečavanje širenja i suzbijanja zaraze kovidom 19.

(Izvor: rtrs.tv)