Upis u srednje škole u Zvorniku 1974. godine i danas

ZVORNIK

Upis u srednje škole u Zvorniku 1974. godine i danas

 

Prateći aktivnosti Narodne biblioteke Zvornik na društvenim mrežama zapazili smo jednu objavu, odnosno novinsku vijest, koja se ticala upisa u prvi razred dvije srednje škole u Zvorniku 1974. godne. Vijest je utoliko interesantnija ako se poredi sa ovogodišnjim upisom u srednje škole, a koji je u petak završen i u TŠC Zvornik i SŠC „Petar Kočić“.

Ove godine upisana su sva odjeljenja, neka sa minimalnim dozvoljenim, a neka sa maksimalnim, konkursom predviđenim, brojem učenika. Dakle, činjenica je da je bilo više mjesta za upis nego što ima učenika i tako je već nekoliko godina unazad.

Vaš Shooter!

Zato nas je i zainteresovala vijest koju je objavio „Glas sa Drine“, u junu 1974. godine, sa nadnaslovom „Upis u srednje škole u zvorničkoj komuni“ te glavnim naslovom „Nema mjesta za sve đake“.

Prema podacima iznijetim u tekstu, u obje škole je školske 1974/1975. bilo 605 slobodnih mjesta, ali je svršenih osnovaca bilo oko 800, što je značilo da oko 200 učenika nije moglo da se upiše u dvije zvorničke srednje škole.

 – Svakako da će ovaj broj biti i veći jer se u zvorničke škole upisuju učenici i sa područja drugih komuna – stoji u tekstu.

Danas je, naravno, broj učenika koji pohađaju obje škole mnogo veći, odnosno preko 1.500, ali je u poređenju sa periodom od prije 10 godina i on u stalnom opadanju, a razlozi su najčešće vezani za odlazak porodica u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Jedino što se poklapa sa tekstom od prije 46 godina je da i danas imamo učenike iz drugih, okolnih opština koji se školuju u zvorničkom srednjim školama.

Vaš Shooter!

U svakom slučaju, tekst predstavlja lijepo podsjećanje o nekadašnjem životu u našem gradu.

I, na kraju, opet nešto o Narodnoj biblioteci u Zvorniku. Pogledajte na njihovoj Fejsbuk stranici i druge objave iz fonda Zavičajne zbirкe NBZ – „Glas sa Drine“ i pročitajte zanimljive tekstove čije su teme vezane za svakodnevni život Zvorničana, poput vijesti o filmskim projekcijama u selima, otvaranju „Vitnike“ i druge.

(infobirac.net)