Regionalna deponija kod Zvornika provodi projekte vrijedne 40.000 KM – dugovi usporavaju unapređenje rada

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Regionalna deponija kod Zvornika provodi projekte vrijedne 40.000 KM – dugovi usporavaju unapređenje rada

 

Javno preduzeće „Regionalna deponija“ Zvornik provodi dva projekta koje sufinansira Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske sa po 20.000 KM čime će značajno unaprijediti svoj rad. Ono što opterećuje ovo preduzeće jesu dugovanja komunalnih preduzeća koja im dovoze otpad te su prinuđeni na ulaganja u rad samo iz projekata.

Aleksandar Vračević, direktor JP „Regionalna deponije“, koja se nalazi na lokalitetu Crni vrh kod Zvornika, kaže da se radi o veoma važnim projektima.

 – TO su projekti nabavke uređaja i mikrobiloških preparata za biološki tretman otpadnih voda i izradi tehničke dokumentacije za regionalnu sanitarnu deponiju za drugu fazu. Cilj provođenja prvog projekata je biološki tretman otpadne vode sa tijela deponija koja se nakon tretmana ponovo vraća uz pomoć pumpi i rasprskava po tijelu deponije čime se postiže bolji efekat u razgradnji otpada i smanjenju prisustva neprijatnih mirisa na samoj lokaciji deponije, a koji uglavnom i potiču iz tečne faze otpada. Cilj drugog projekta je izrada tehničke dokumentacije za drugu fazu deponije koja nam predstoji u narednom periodu, a obuhvata tehničku dokumentaciju pomoću koje će se izgraditi neophodna infrastruktura za eksploataciju deponije – rekao je Vračević i dodao da apliciranjem na pozive Fonda i uspješnim prolaskom aplikacija nadoknađuju nedostatak sopstevnih sredstava za investiciona ulaganja u poboljšanje rada deponije i razvoj cjelokupnog sistema upravaljanja otpadom.

 – Na našu žalost, a moje mišljenje je i na žalost cjelokupne regije, zbog činjenice da pojedine opštine, odnosno njihova preduzeća i dalje ne dovoze komunlni otpad na regionalnu sanitarnu deponiju te da komunalna preduzeća ne plaćaju svoje dospjele obaveze JP „Regionalna deponija“ doo Zvornik, jačanje svojih kapaciteta uglavnom provodi samo kroz aplikacije na pozive raznih institucija i velikim dijelom svojim sopstvenim radom, odnosno radom zaposlenih na samoj deponiji – istakao je Vračević.

On je naveo da im u pogledu aktuelnog poslovanja veliki problem predstavljaju ogromna potraživanja koja iznose oko 800.000 KM.

 – Od tog novca utužena komunalna preduzeća nam duguju blizu 490.000 KM, a na potpisane reprograme o izmirenju duga na rate otpada 190.000 KM, dok je dospjeli dug blizu 120.000 KM. Zbog ovog stanja su naše obaveze prema dobavljačima, radnicima i Poreskoj upravi oko 270.000 KM te je više nego jasno da bi preduzeće rješenjem problema naplate moglo uredno da izmiruje svoje obaveze, a uz povećanje priliva količina otpada i da invenstira iz svojih izvora – naveo je Vračević.

 

Problem nedovoženja otpada

Zbog činjenice da se na deponiju ne dovoze projektovane količine otpada iz lokalnih komunalnih preduzeća iz „Regionalne deponije“ poručuju da treba da se zatvore sve nesanitarne deponije.

 – Za rješenje ovog problema neophodno je da lokalne zajednice zatvore nesanitarne deponije i da njihova komunalna preduzeća otpad dovoze isključivo na regionalnu deponiju – kaže Vračević.

(infobirac.net)