Trideset godina Srpske demokratske stranke

ZVORNIK

Trideset godina Srpske demokratske stranke

 

Plakati istaknuti na više mjesta u gradu podsjetili su na 30 godina postojanja Srpske demokratske stranke, prve i najjače partije devedesetih godina prošlog vijeka u RS, pa i kasnije.

Rođendan i krsna slava stranke, zbog pandemije, proslavljeni su u najužem krugu, i ovo je prilika da se podsjetimo nekih ljudi iz SDS koji su bili na njenom čelu, a odavno više nisu u toj partiji ili uopšte u politici. Većini od njih ova partija je donijela vlast, poslaničke mandate, bogatstvo, moć, uticaj,. ali pojedinim i sudske procese.

Prvi predsjednik SDS u Zvorniku je bio Brano Grujić koji je bio ujedno i predsjednik opštine. Nasljeđuje ga Stevo Radić, pa onda Milan Bogićević, koji je kasnije bio i ministar privrede. Onda dolazi Savo Erić, narodni poslanik, sada privrednik, pa kratko Darko Vasilić, zatim Slaviša Vlačić, a od 2011. godine je Dragomir Vasić koji je i sada predsjednik Gradskog odbora SDS Zvornik. On nam je i pomogao da se prisjetimo svih onih koji su bili na čelu opštinskog odbora SDS – a jer su se mnogi funkcioneri promijenili, kao i na republičkom nivou gdje je takođe bilo dosta smjena i promjena.

Iz arhive smo izvukli snimak od prije deset godina kada je u Zvorniku ova stranka prilikom posjete tadašnjeg predsjednika Mladena Bosića i Ognjena Tadića primila u svoje redove 120 novih članova. Bosić odavno nije više predsjednik SDS, a Tadić je promijenio više stranaka nakon toga i bavi se advokaturom.

Zanimljivo je, na video snimku, vidjeti tada prvu garnituru SDS kojoj je od svih tih članova lojan sve ove godine, ostao tek Dragomir Vasić i još poneki stari član. Vasić tvrdi da je SDS i dalje itekako prisutna na političkoj sceni Srpske, i da su je neki prerano otpisali.

Pripremaju se za lokalne izbore i očekuju dobar rezultat, mada malo je vjerovatno da će ikada više povratiti stare pozicije i imati članstvo u tolikom broju, ali ima još dosta onih koji će partiji koja je stvorila Srpsku i koja je kako reče Bosić, majka svih drugih partija, dati svoj glas i povjerenje.

(Izvor: zvono.media)

(Promo tekst)