Radovi na graničnom prelazu u Bratuncu teku prema planu

BRATUNAC

Radovi na graničnom prelazu u Bratuncu teku prema planu

 

U aprilu počeli su radovi na novom graničnom prelazu gdje će biti izgrađena buduća zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije na mostu Bratoljub koji će biti prvi ove vrste u našoj zemlji i regionu.

Sredinom marta potpisan je ugovor između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i preduzeće Enikon Gradnja, a rok za završetak radova je 365 dana, ukupna vrijednost iznosi 13.981.630,68 KM.

Novi granični prelaz će biti buduća zajednička lokacija carinskih i policijskih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a radi se o međunarodnom graničnom prelazu na kojem će biti dozvoljen i promet roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru.

Ovaj granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 kvadrata, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje. 

Prije samog početka radova UIO je u skladu sa važećim zakonskim propisima izvršila i izbor Instituta za građevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka, koji će vršiti nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Izgradnja mosta Bratoljub, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji. Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, RS izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine juče je zvanično utvrdio Prijedlog sporazuma sa Vladom Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Radovi se odvijaju prema utvrđenom planu.

(Izvor: esrebrenica.ba)