Italijanski vojni ljekari posjetili bolnicu u Zvorniku

MA Izdvojena ZVORNIK

Italijanski vojni ljekari posjetili bolnicu u Zvorniku

 

Italijanski vojni ljekari major Paskvale Đaneli i major Marino Trivisani posjetili su danas zvorničku bolnicu i organizovali susret sa medicinskim osobljem zvorničke bolnice i Doma zdravlja kako bi podijelili svoja iskustva i znanje stečeno tokom borbe sa COVID-19 virusom u Italiji.
 
Aktivna diskusija organizovana je u velikoj sali Doma omladine u Zvorniku uz poštovanje svih mjera za sprečavanje širenja korona virusa.Na samom početku direktor zvorničke bolnice Ivan Popović obratio se prisutnima i izrazio posebnu zahvalnost Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ambasadi Italije na tome što su omogućili da danas u Zvorniku imaju dva vojna ljekara koji su spremni da podijele svoja iskustva i daju smjernice kako bi se izbjegao scenario koji su oni imali na samom početku pandemije u Italiji.
 
 
U diskusiji koja je trajala blizu 2 sata razgovaralo se o načinima zbrinjavanja pacijenata, vrstama terapija i njihovom djelotvornošću kao i načinu na koji su u Italiji pronalazili zaražene i sprečavali dalje širenje klastera. Italijanski ljekari su imali naročito pozitivnu rekaciju na činjenicu da se aktivno razgovaralo i o zbrinjavanju trudnica kao i porodilja koje su zaražene korona virusom. Zajednički zaključak donesen na kraju jeste da postoje velike sličnosti u načinu liječenja zaraženih pacijenata u Zvorniku i u bolnicama u Italiji gde su majori Paskvale i Marino imali priliku da učestvuju u aktivnom zbrinjavanju pacijenta.
 
Na kraju je naročito istaknuto da najveću odgovornost u širenju virusa ima društvena zajednica te da se na to mora staviti akcenat u smislu buđenja svijesti među našim građanima da nose maske i drže fizičku distancu.
 
(Izvor: Fejsbuk stranica JZU Bolnica Zvornik)