Najveći skandal društvenih mreža, ko je hakovao Gejtsa, Maska, Bajdena, Obamu

SVIJET

Najveći skandal društvenih mreža, ko je hakovao Gejtsa, Maska, Bajdena, Obamu

 

Zvanični Tviter nalozi milijardera, političara i najvećih svjetskih kompanija bili su meta do sada neviđenog napada još uvijek nepoznatnog počinioca, piše rts.rs.

Uplatiš hiljadu dolara, vrate ti dvije hiljade, ali samo u narednih pola sata i to zato što su se multimilijarderi odobrovoljili.

Tako je izgledala srijeda popodne na Tviteru kada su se na zvaničnim nalozima Bila Gejtsa, Ilona Maska, Džefa Bejzosa, Džoa Bajdena, Baraka Obame, Majka Blumberga, Epla, Ubera i mnogih drugih pojavile nevjerovatne poruke.

„Vrijeme je za darivanje”, „zbog kovida se osjećam darežljivo”, „vraćamo zajednici” tako su počinjali postovi u kojima su se korisnici Tvitera pozivali da na bitkoin račun uplate hiljadu dolara kako bi za pola sata duplirali sumu.

„Ovo je težak dan za Tviter,” napisao je prvi čovek kompanije Džek Dorsi na svom nalogu kasno sinoć navodeći da programeri neprekidno rade na ispravljanju greške koja je omogućila ovaj propust.

Poruka Džeka Dorsija, prvog čovjeka Tvitera

Tviter je odmah isključio sve zvanične naloge obilježene plavim kružićem sa znakom štrikliranja, a ponovo su postali aktivni nekoliko sati kasnije. 

Zvanični, odnosno potvrđeni nalozi garantuju da njima upravlja osoba ili kompanija koja se predstavlja te se sadržaju naloga može vjerovati kao zvaničnoj izjavi, prenosi rts.rs.

U slučaj se uključio FBI, a prema dosadašnjim saznanjima iza napada stoji najverovatnije hakerska grupa „kripto za zdravlje” (cryoptoforhealth), koja je preuzela odgovornost na svom Instagram nalogu navodeći da je u pitanju „dobrotvrorni napad” i da je sav novac koji su naivni korisnici uplatili otišao „na pravo mjesto”.

Hvala, Tvitere – poruka hakera na Instagramu

Ne zna se koliko je korisnika nasjelo na prevaru, ali je izvjesno da ih ima.

Javno dostupni podaci o trgovini bitkoina zabilježili su da je put novčanika navedenog u poruci otišlo najmanje sto hiljada dolara.

(Izvor: rts.rs)