U Republici Srpskoj dvije osobe preminule, još 50 oboljelih od virusa korona – Devet novih slučajeva u Zvorniku

REGION

U Republici Srpskoj dvije osobe preminule, još 50 oboljelih od virusa korona – Devet novih slučajeva u Zvorniku

Dvije osobe pozitivne na virus korona preminule su u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, saopšteno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo.

Kako je kazala specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković Dević, od posljednjeg presjeka je testirano je 237 uzoraka, od čega je kod 50 osoba potvrđen virus korona.

– Smrtni slučajevi su osobe iz Ljubinja i Sokoca. Najviše novozaraženih su iz Zvornika, devet – rekla je Devićeva.

Dodala je da je najviše novooboljelih starosne dobi između 30 i 64 godine.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković rekao je da ovaj broj novooboljelih predstavlja jasan dokaz da je pogoršana epidemiološka situacija.

On je još jednom zamolio građane da poštuju mjere i preporuke nadležnih institucija.

– Primjenjivanje mjera daje rezultate i bitno je da ostanu opštine uporne u tome – rekao je Zeljković.

Zeljković je dodao da je Institut obavio razgovore sa Kriznim štabovima kako bi se vidjelo zbog čega je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

– Prošle sedmice smo obavili razgovore sa komandantima Kriznih štabova u lokalnim zajednicama kada su u pitanju mjere, pokušali smo da vidimo zašto je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije – rekao je Zeljković.

Istakao je da su na ovim sastancima preporučili uvođenje određenih mjera, ali da je bitno napomenuti da su i sami Krizni štabovi u ovim lokalnim zajednicama već uveli pojedine mjere.

– Lokalne zajednice imaju sva prava da uvedu strožije mjere od onih koje je Republički štab ranije donio – kazao je Zeljković.

izvor: nezavisne.com