Na petom protestu manje okupljenih nego prethodnih dana

REGION

Na petom protestu manje okupljenih nego prethodnih dana

 

Peti protest građana ispred Narodne skupštine u Beogradu prošao je mirno i bez incidenata sa vidno manjim brojem učesnika nego prethodne četiri večeri, piše danas.rs.

U tekstu se dodaje da je veliki broj onih koji su otkazali dolazak navelo da je to zato što su „desničari preuzeli protest“, dok su oni koji su protestu prisustvovali gledali da se distanciraju od svakog pokušaja nasilnog ponašanja ili poziva na nasilje.

Građani su se u najvećem broju razišli do 23 sata, a manji broj od ranije okupljenih sjedio je ili šetao na prostoru ispred Skupštine i kasnije.

Građani su počeli da se razilaze kad je preko mikrofona okupljenima počeo da se obraća raščinjeni monah Antonije Davidović, koji se popeo na kombi parkiran ispred Skupštine i koji je između ostalog pozvao okupljene „da ometaju novinare dok rade da ne mogu da lažu“.

Građani okupljeni na protestu su, nakon takvog obraćanja, počeli da se udaljavaju od govornika i od Skupštine, dok je oko njega ostala grupa desničara koji su skandirali u znak podrške.

Nešto poslije 23 sata grupa od stotinak ljudi prišla je ogradi postavljenoj ispred ulaza u Skupštinu i zapalila baklje, ali nisu pokušali nasilan ulazak, dok su građani koji su ostali na većoj udaljenosti od njih nastavili da posmatraju šta se dešava.

Taman kad se pomislilo da je protest skoro završen, i pored toga što su okupljeni za razliku od prethodnih večeri bili mirni i nisu provocirali policiju, nešto prije ponoći grupa policajaca je izašla pred Skupštinu i privela više demonstranata.

Prisustvo policije pete večeri nije bilo vidljivo, konjica i interventna brigada bile su smještene sa druge strane zgrade Narodne skupštine, u Kosovskoj ulici, kao i prethodnih noći.

(Izvor: danas.rs)

FOTO: Jutjutb, printskrin