Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Nedeljko Jović i francuski ambasador potpisali sporazum o donaciji forenzičke opreme

REGION

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Nedeljko Jović i francuski ambasador potpisali sporazum o donaciji forenzičke opreme

U Ministarstvu bezbjednosti danas je održana ceremonija potpisivanja sporazuma o donaciji sistema EVOFINDER iz  Francuske za Bosnu i Hercegovinu. Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini NJ.E. Guillaume Rousson bio je potpisnik za francusku stranu, a zamjenik ministra bezbjednosti Nedeljko Jović za bh. stranu.

U okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti, a posebno borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva, Francuska je predložila donaciju sistema EVOFINDER, u korist Ministarstva sigurnosti i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Ovaj sistem za balističko prepoznavanje omogućava analizu municije i oružja, njihovu provjeru u zajedničkoj bazi podataka i eventualno poređenje slučajeva u cijeloj Bosni i Hercegovini. Donacija predviđa i dodjelu materijala za pristup i korištenje od strane svih policijskih agencija u zemlji. Kasnije će biti moguće vršiti i međunarodnu razmjenu podataka sa drugim zemljama koje raspolažu istom vrstom materijala.

– Ova donacija u korist sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini olakšaće rad nadležnim službenicima i već sada jača našu bilateralnu saradnju u oblasti sigurnosti, što je u potpunosti dio francuske strategije za Zapadni Balkan usvojene u aprilu 2019.godine – izjavio je ambasador Rousson.

Zamjenik ministra Jović zahvalio se ambasadoru Roussonu i Vladi Francuske za ovu donaciju te naglasio da će ova oprema dodatno ojačati forenzičke kapacitete policijskih agncija u BiH, a posebno u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem. 

infobirac.net