Poštovanje mjera obavezno, dovoljno opreme i testova – Erić: Zatvaranje klubova u Srbiji značajno i za pogranična područja

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Poštovanje mjera obavezno, dovoljno opreme i testova – Erić: Zatvaranje klubova u Srbiji značajno i za pogranična područja

 

Povećanje broja zaraženih u regijama Birač i Bijeljina, koje su u nadležnosti Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Regionalnog centra Zvornik, dovoljan je znak koliko se stanovništvo mora ozbiljno pridržavati svih uputstava kako se epidemija ne bi širila. Smanjenju broja oboljelih sigurno će doprinijeti i mere Vlade Srbije koja je zatvorila rad noćnih klubova poslije 23 časa, jer je veliki broj mladih iz pograničnih dijelova ove regije tamo odlazio u potrazi za zabavom.

 – Primijetili smo da među zaraženima ima i onih koji su posjećivali različite noćne klubove u Srbiji. Zbog kontrole rada ugostiteljskih objekata i ograničenja njihovog rada do 23 sata u Republici Srpskoj, mladi iz Zvornika i drugih pograničnih opština naše regije su često prelazili u Srbiju, obično Mali Zvornik i Loznicu i tamo boravili u noćnim klubovima jer im je do neki dan nije bio ograničen rad. U ovim pograničnim područjima mladi su se svakako družili i izlazili zajedno što je i sada nastavljeno, ali najviše u klubovima u Srbiji. Očekujemo da će mjera Vlade Srbije na zatvaranju tih objekata nakon 23 časa značajno smanjiti kretanje mladih ljudi, a time i mogućnosti njihove zaraze jer je evidentno da ima dosta mlađe populacije među novozaraženim – kaže Hadži Miroslav Erić, rukovodilac Centra.

Iz Regionalnog centra u Zvorniku dodaju i da imaju odličnu saradnju sa bolnicama i domovima zdravlja te da imaju dovoljno opreme za rad.

 – Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Regionalni centar Zvornik raspolaže sa dovoljno zaštitne opreme, maski, odijela, transportnih medijuma tako da uvijek može da odgovori na svaki izazov u vrijeme virusa korona. Na poziv bilo koje zdravstvene ustanove ta oprema im se odmah doprema tako da možemo reći da su i oni odlično opremljeni za regovanje u situaciji kada u regijama Birča i Bijeljine imamo povećanje broja zaraženih – kaže Erić i dodaje da nije bilo lokalne zajednice na području koje oni pokrivaju da u njima nije bilo zaraženih.

 – Regionalni centar Zvornik je odgovorio zadatku blagovremenog testiranja studenata sa regije Birač i Bijeljina. Testiranja komercijalne prirode  se rade isključivo  za studente i đake iz Republike Srpske koji su na edukaciji u inostranstvu  i radnike u inostranstvu – navodi Erić i dodaje da je Regionalni centar Zvornik ostvario izuzetnu ulogu u povezivanju zdravstvenih ustanova na regiji kako bi svi na izazov „virusa korona“ reagovali istim mjerama te bili potkrijepljeni neophodnom dokumentacijom i preporukama  u neutralisanju epidemije.

 – Upravo iz tih razloga je važna dobra komunikacija sa zdravstvenim ustanovama i opštinskim i gradskim štabovima kako bi se preporuke nadležnih na vrijeme prenijele i što bolje primjenjivale. Lokalni inspekcijski organi i komunalna policije provodi kontrole nošenja maski u svim objektima, držanja distance, mjerenja tjelesne temperature. Zahvaljujući stručnosti zaposlenih, lokalnim zajednicama smo na raspolaganju i u davanju stručne pomoći jer je evidentno da se mjere samozaštite i disciplina svih nas mora podići na viši nivo kako se virus ne bi širio dalje – istiće Erić.

(infobira.net)