Vlasenički poljoprivrednici dobili mehanizaciju

VLASENICA

Vlasenički poljoprivrednici dobili mehanizaciju

 

Jedanaest poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Vlasenica  preuzelo je poljoprivrednu opremu i mehanizaciju koja im je obezbijeđena u sklopu projekta Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020.

Ovaj projekat koji finansira Vlada SR Njemačke, zajedno realizuju opština Vlasenica i njemačka nevladina organizacija HELP.

Željko Damljanović, šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica, kaže da je ovo nastavak aktivnosti na realizaciji projekta.

 – Projektom je obuhvaćeno 20 korisnika koji dobijaju grant u nematerijalnim sredstvima, odnosno u traženoj opremi i mehanizaciji, u iznosu u prosjeku od oko 2.000 evra, odnosno 4.000 КM. Pored ovih motokultivatora, kopačica i kosilica za ovih 11, prošle sedmice smo podijelili opremu za pet korisnika koji se bave nekim drugim djelatnostima, a za preostala četiri, isporuka se očekuje sljedeće sedmice – naveo je Damljanović.

On je istakao da će u saradnji sa HELP-om biti realizovan i jedan manji opštinski projekat u vrijednosti oko 4.000 evra.

Da mladi ljudi prepoznaju važnost poljoprivrede dokaz su i Dejan Lošić iz Gornjeg Zalukovika i Vladenko Pantić iz Neđeljišta, koji su bili aplikanti u ovom projektu.

 – Iako živim u Vlasenici, u Gornjem Zalukoviku uzgajam kupine i dunje, a kopačica i pumpa za prskanje, koje sam dobio u ovom projektu, će mi pomoći u obradi zemlje i voćnjaka. Nadam se da će biti još ovakvih projekata. Od poljoprivrede može da se živi, ali ne može ništa preko noći, rezultati dolaze vremenom – smatra Dejan Lošić.

Кorisnici su izrazili zahvalnost opštinskoj upravi i donatorima što su dobili mogućnost da za relativno skromna finansijska ulaganja dobiju korisnu mehanizaciju.

Predstavnik HELP-a Šemsudin Maljević ističe da će u sklopu ovog projekta vjerovatno biti podržano još nekoliko korisnika.

 – U narednom periodu ćemo uraditi kalkulaciju da vidimo koliko smo uspjeli uštedjeti i nadamo se da ćemo moći podržati bar još 2-3 korisnika, ali to ćemo znati tek kad završimo prvi krug podjele, za sedmicu-dvije –  smatra projekt menadžer u organizaciji HELP.

Vrijednost projekta Podrška socio-ekonomska stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020. je 90.000 КM, od kojih opština finansira 32.000 КM, korisnici 13.500 КM, a ostatak njemačka nevladina organizacija HELP.

(Izvor: opstinavlasenica.org)