Dogodilo se na današnji datum, 7. jul

SERVISNE INFORMACIJE

Dogodilo se na današnji datum, 7. jul

1307. Na putu prema Škotskoj, gdje je krenuo da uguši ustanak, umro engleski kralj Edvard I.

1572. Umro Sigismund II August, posljednji poljski kralj iz dinastije Jageloviča. Tokom njegove vladavine stvorena unija Poljske, Litvanije i Zapadne Prusije. 1572. proglasio opštu slobodu veroispovesti.

1585. Pod pritiskom katoličke “Svete lige” francuski kralj Anri III izdao Nemurski edikt protiv hugenota.

1752. Rođen Žozef Mari Žakar, francuski pronalazač, izumitelj razboja za tkanje.

1807. U Tilzitu potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumijevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1815. Savezničke snage ušle u Pariz poslije abdikacije Napoleona Bonaparte.

1816. Umro irski dramski pisac i političar Ričard Šeridan, autor popularnih komedija “Škola skandala” i “Kritičar”. Kao član britanskog parlamenta proslavio se kao politički govornik.

1854. Umro nemački fizičar Georg Simon Om. Po njemu je dobila ime jedinica za mjerenje eletkričnog otpora.

1860. Rođen austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler, autor devet čuvenih simfonija i ciklusa pjesama. Bio je direktor Bečke opere koja je pod njegovom upravom doživjela zlatno doba.

1887. Rođen francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porijekla Mark Šagal. Veći dio života proveo u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz djetinjstva. Ilustrovao Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu Ujedinjenih nacija u Njujorku i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

1893. U Zagrebu rođen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima XX vijeka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obiman književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovijetke, drame, eseje.

1898. SAD anektirale Havajska ostrva.

1911. Rođen italijanski kompozitor Đan Karlo Menoti, poznat po operama s temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1930. Umro engleski pisac Artur Konan Dojl, lekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali svjetsku popularnost stekao pričama o detektivu Šerloku Holmsu.

1937. Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo japansko-kineski rat.

1941. U Srbiji počeo ustanak protiv njemačke okupacije, pod vođstvom komunista.

1978. Poslije sticanja nezavisnosti od Velike Britanije proglašena država Solomonska Ostrva.

1987. Najmanje 46 Hindusa ubijeno u napadu na dva autobusa, za koje su osumnjičeni Siiki-teroristi.

1991. Usvojena Brionska deklaracija o mirnom rješenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFRJ obavezala da će povući saveznu vojsku iz Slovenije, a slovenačke vlasti na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane na tri mjeseca. Prihvaćeno da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ.

1994. U Jemenu okončan dvomjesečni građanski rat ulaskom trupa Sjevernog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1995. U Beogradu otvorena prva podzemna željeznička stanica.

2000. U Beogradu umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja.

2000. Ceo tiraž knjige “Hari Poter i vatreni pehar”, četvrti nastavak o avanturama dječaka-mađioničara, rasprodat u pretplati, prije nego što je izašao iz štampe.

2001. Poslije četiri dana pregovora, SAD predale japanskim vlastima narednika Timotija Vudlenda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava, čime je razriješen diplomatski spor dvije zemlje. Vudlend kasnije osuđen na 32 mjeseca zatvora. Slučaj je izazvao revolt žitelja tog japanskog ostrva, na kom su 1995. tri američka vojnika silovala 12-godišnju devojčicu.

(Izvor: agencije)

FOTO: Ilustracija, drveni most u Zvorniku preko Drine