Dodik: U četvrtak staviti sva imenovanja na dnevni red

REGION

Dodik: U četvrtak staviti sva imenovanja na dnevni red

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je kako će se do izbora u Mostaru riješiti pitanje konstitutivnosti Srba u HNK, te će se u odredbama Statuta Grada Mostara osigurati njihova ravnopravnost.

– Tražimo da nam se osigura mjesto savjetnika i da se komisije za gradsko područje definišu tako da se u donošenju odluka osigura ravnopravan pristup. U vezi ove teme nismo imali problema u dogovoru – rekao je Dodik.

Kada je riječ o imenovanjima, Dodik je rekao kako ostaje raspodjela koju su ranije dogovorili, ali da su moguće i promjene ukoliko partneri između sebe dogovore rotaciju.

– Dogovorili smo se da će predsjedavajući Savjeta ministara u četvrtak staviti sva imenovanja na dnevni red i predložiti kandidata za ministra bezbjednosti. Proceduru su završene za SIPA, OBA i direktora zatvora. Treba se rehabilitovati sistem u kojem se ne osporava ono što je dogovoreno i ono što svakom pripada i u to smo ušli žestoko. Ako bošnjačka strana ima pravo da nekoga imenuje neka to uradi i tako je za i srpsku i hrvatsku stranu, i to se treba poštovati. Ima ljudi koji su perosonalno neprihvatljivi jednim, drugim ili trećim, ali kada bi ušli u to nikada nikoga ne bi imenovali – rekao je Dodik dodavši da će podržati prijedloge bošnjačke strane za pozicije koje im pripadaju.

Kazao je kako jedino pitanje koje nije razjašnjeno jeste Centralna izborna komisija jer SDA ne želi da razgovarao o tome.

– Mi je smatramo nezakonitom. Ipak, mi ćemo poštovati sve izbone rokove i spremni smo izaći na izbore jer smo sigurni u pobjedu. Budžet bi trebao biti usvojen do 21. ovog mjeseca i time se stvara osnov za održavanje lokalnih izbora. SDA i HDZ su saglasni da se izbori moraju održati i u Mostaru te se razmatra da se svi zajedno održe u prvoj polovini decembra. Mi samo tražimo da odluke budu u skladu sa zakonom – rekao je Dodik, prenosi N1.

Na informacije o tome da bi se Zakon o VSTS mogao usvojiti, kazao je da od toga nema ništa jer traže ukupnu reformu pravosudnog sistema kao i sistema javnih nabavki poručivši da neće biti kozmetičkih promjena kako bi zadovoljili strance.

Na pitanje da li je SNSD zainteresovan za poziciju direktora UIO BiH, Dodik je rekao da jeste te da će, ukoliko dođu u poziciju, pregovarati.

izvor: srpska info