,,Ne smijemo zaboravljati” – Služen parastos stradalim Srbima iz Podrinja u Bratuncu

BRATUNAC

,,Ne smijemo zaboravljati” – Služen parastos stradalim Srbima iz Podrinja u Bratuncu

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za oko 3.265 stradalih Srba u Srednjem Podrinju.

Prethodno je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša poginulih.

Vijenac su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Cvijeće su položili ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, državni sekretar Ministarstva rada Srbije Zoran Antić, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te delegacije opština iz regije Birač, kancelarije OHR-a u Bratuncu i drugi.

Višković je rekao novinarima da su u Podrinju počinjeni stravični zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

– Hrišćanski je praštati, ali ne smijemo zaboravljati. Kako oprostiti zločincima koji su ubijali djecu dok ne odgovaraju za zločine – upitao je Višković.

On je istakao da institucije Republike Srpske nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.

– Uvijek ćemo podsjećati na ove zločine, organizovati odavanje počasti i nećemo dozvoliti da se žrtve zaborava da nam se opet ne bi ponovila ista nesreća kao u prethodnim ratovima – poručio je Višković.

Od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece. Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom demilitarizovanom zonom UN u proljeće 1993. godine, upadi muslimanskih jedinica iz te enklave i dalje su bili česti jer su zloupotrebljavale zaštitu, a nisu bile razoružane i izvodile su razne diverzantske akcije na srpska sela i položaje.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i identifikovani su i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli, jer su osim ubijanja i progona stanovništva, paljenja imovine, uništavali i srpska groblja i bogomolje.

Za brojne masovne zločine nad srpskim civlima u ovom kraju niko nije odgovarao.

Obilježavanje 28 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uz primjenu epidemioloških mjera sa ograničenim brojem učesnika.

izvor: srpska info