U nedjelju, 5. jula, obilježavanje stradanja Srba u Podrinju

BRATUNAC MA Izdvojena ZVORNIK

U nedjelju, 5. jula, obilježavanje stradanja Srba u Podrinju

 

U organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova u nedjelju, 5. jula, u Bratuncu će biti obilježeno stradanje oko 3.500 Srba u Podrinju i Birču u proteklom ratu.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović je rekao da je stradanje srpskog naroda na tom području počelo još prije izbijanja oružanih sukoba na područiju BiH, kada je u aprilu 1992. godine u Potočarima iz zasjede ubijeno pet vojnika tadašnje JNA, u Osmačama je nakon toga ubijeno još deset lica, a 8. maja je ubijen Goran Zekić, sudija Osnovnog suda u Srebrenici i narodni poslanik.

 – Time je počeo teror Nasera Orića i njegovih hordi nad srpskim stanovništvom. Oni su od tada, pa do polovine januara 1993. godine ubili preko 2.000 lica, izvršili su preko 60 napada na srpska sela koja su opljačkali, razorili, uništili i pobili sve živo pred sobom – podsjetio je Milunović.

On je naveo i zločin na Glođanskom brdu učinjen nad zarobljena 52 borca Vojske Republike Srpske, koji su ubijeni u strašnim mukama.

Milunović je rekao i da je Vojska Republike Srpske tokom 1993. godine izvršila kontraofanzivu u namjeri da se sačuva teritorija i preostalo stanovništvo, porazivši snage Nasera Orića koje su se povukle u Srebrenicu, koju je međunardona zajednica odredila za zaštićenu i demilitarizovanu zonu, a koja je bila sve samo to ne.

On je naglasio da su Orićeve snage i nakon proglašenja demilitarizovane zone nastavili sa napadima na srpska sela, ističući da su napadi najčešće izvođeni na pravoslavne praznike.

Milunović je rekao da je oko 3.500 Srba stradalo na području Podrinja i Birča, od kojih su na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice i Osmaka stradala 2.652 lica srpske nacionalnosti.

 – Potrebno je istaći da je vrlo mali broj lica, nekoliko pripadnika takozvane Armije BiH osuđen za te zločine. Naser Orić, koji je ne samo time komandovao, nego i predvodio napade i zločine, pravosnažno je oslobođen. Najveću kaznu od 13 godina zatvora dobila je Elfeta Veseli za ubisto dječaka Slobodana Stojanovića, dok su ostale kazne puno manje – rekao je Milunović.

Programom obilježavanja na Vojničkom groblju u Bratuncu u 11.00 časova biće služen parastos, a nakon toga polaganje vijenaca i cvijeća.

Ova dva obilježavanja će se obaviti u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja preko 50 lica na javnom skupu.

(Izvor: vladars.net)