Cijena nafte ponovo ispod 43 dolara za barel

SVIJET

Cijena nafte ponovo ispod 43 dolara za barel

EPA-EFE/TANNEN MAURY

Nafta je pala danas ispod 43 dolara za barel, jer je novi talas zaraza korona virusom podgrejao strahovanja da bi oporavak tražnje za gorivom mogao da stane, mada su cijene “crnog zlata” i dalje na putu da zabilježe nedjeljni dobitak usljed manje ponude i sve više signala oporavka ekonomija.

Sjevernomorska sirova nafta brent oslabila je za 51 cent ili 1,2 odsto, na 42,63 dolara za barel na trgovanju u 9,23 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 56 centi ili 1,4 procenta, na 40,09 dolara po barelu, izvještava Rojters.

Oba referentna tipa nafte su u četvrtak ojačala za više od 2 odsto, podstaknuta snažnim podacima o otvorenim radnim mjestima u SAD u junu, kao i padom američkih zaliha nafte. Brent je stoga i dalje na putu da registruje rast na nedjeljnom nivou od preko pet odsto.

Podršku cijenama crnog zlata je ove nedjelje pružila i vijest o tome da je američka pionirska kompanija za proizvodnju nafte iz škriljaca, Česapik Enerdži, podnijela zahtjev za bankrot, što je podstaklo tržišna očekivanja da će ponuda dodatno opasti.

Tržišni akteri, međutim, imaju u vidu i podatak da su Sjedinjene Države juče prijavile više od 55.000 novih slučajeva korone, što je novi dnevni globalni rekord, a taj skok je potpirio zabrinutost da bi otvaranje radnih mjesta u zemlji moglo ponovo da ustukne.

izvor: srpska info