Zbog pogoršane epidemiološke situacije proglašena vanredna situacija u Beogradu

REGION

Zbog pogoršane epidemiološke situacije proglašena vanredna situacija u Beogradu

U Beorgadu je proglašena vanredna situacija.

Da će se to desiti danas, najavio je jutros gradonačelenik Beograda Zoran Radojičić, a zbog pogoršane epidemiološke situacije izazaven korona virusom.

Danas treba da bude donijeta i odluka o tri nove mjere – zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru (sa distancom između osoba od 1,5 metar), odnosno 500 na otvorenom, zabrana rada noćnih klubova poslije 23 časa, a kako je juče najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od ponedjeljka kreće i kažnjavanje za nenošenje maski.

Iznos kazni trebalo da bude između 5.000 i 6.000 dinara.

Ostaje i mogućnost zatvaranja Beograda

Gradonačelnik Beograda rekao je jutros da ne postoji razlika u njegovom stavu kao ljekara i gradonačelnika i da se sluša mišljenje stručnjaka i sprovodi mjere koje predlažu.

– U ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem Beograda, ali ako bude potrebe da se zaštiti zdravlje građana biće sporovedena i ta mjera – kaže Radojičić.

Najviše oboljelih u Beogradu

U posljednja 24 časa na korona virus je testirano 9.013 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, na žalost, preminulo šestoro pacijenata.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima širom Srbije se nalazi 81 osoba, dok je 1.996 aktivnih slučajeva oboljelih od korona virusa. Kako saznaje Blic, 80 odsto novooboljelih je iz Beograda.

– Situacija sa korona virusom u Beogradu deset puta je teža nego u Novom Pazaru, 70 odsto novozaraženih u posljednja 24 časa bilo je iz Beograda – rekao je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

izvor: srpska info