Od ponedjeljka vrtić ponovo u funkciji, karantin u sali osnovne škole u Karakaju za one koji nemaju uslove za kućnu izolaciju – poziv na poštovanje mjera, četiri nova slučaja

MA Izdvojena ZVORNIK

Od ponedjeljka vrtić ponovo u funkciji, karantin u sali osnovne škole u Karakaju za one koji nemaju uslove za kućnu izolaciju – poziv na poštovanje mjera, četiri nova slučaja

Na pres konferenciji nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Zvorniku, poručeno je da je situacija sa brojem zaraženih alarmantna te da će se pojačati kontrole nošenja maski i provođenja drugih mjera nadležnih organa.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović pozvao je sve sugrađane da pojačaju samodisciplinu.

 – Imajući u vidu alarmantnu epidemiološku situaciju, donijeli smo niz zaključaka. Od danas će u funkciji biti karantin u školi u Karakaju za sve one koji nemaju uslove za kućnu izolaciju, pojačaće se kontrola nošenja maski, a inspekcije će obilaziti sve lokale, ustanove, kako bi se utvrdilo da li poštuju izrečene mjere. Izgleda da se bez represije neće zaustaviti širenje virusa, a represija je posljednje što želimo. Ako želimo da sačuvamo otvorene granice, da sačuvamo živote naših sugrađana, radna mjesta i normalno funkcionisanje svih segmenata života onda moramo da budemo disciplinovani. Naši odlasci na skupove, noćne klubove, prijeme, priredbe poslije kojih se vraćamo u svoju sredinu, doprinijeli su da imamo ukupno 83 slučaja novozarežnih, od kojih su se neki izliječili. Mi ćemo biti u ozbiljnom problemu u kovid bolnici ako se nastavi ovakav trend jer nećemo moći da primimo sve koji su zaraženi, a treba da idu na bolničko liječenje – rekao je Stevanović i dodao da će od ponedjeljka dječiji vrtić ponovo početi da radi uz pridržavanje svih propisanih mjera.

Cvijeta Ostojić Vasić, epidemiolog u HES-u zvorničkog Doma zdravlja potvrdila je da su još četiri osobe iz Zvornika zaražene virusom korona.

 – Zaista imamo veliku opuštenost stanovništva što je dovelo do ovolikog broja zaraženih. U početku smo imali dva žarišta, ali više ne možemo da kažemo da imamo epidemiološku vezu, odnosno da utvrdimo kako su se zarazili. Ko ima simptome, on se javlja u našu ambulantu, a to su uglavnom mlađi ljudi, radno sposobna populacija – rekla je Ostojić Vasić i dodala da je virus među nama i da od nas zavisi koliko će se širiti te apelovala da se nose maske, peru ruke i održava potrebna distanca.

Infektolog Pero Pajkanović kaže da u kovid odjeljenju zvorničke bolnice leži ukupno sedam pacijenatama, a njen kapacitet je osam kreveta.

 – Danas će dva bolesnika biti otpuštena kući, a po potrebi biće otvoreno još odjeljenja za ove pacijente. Naša bolnice pokriva cijelu regiju i zato je takva situacija. Većina pacijenata je sa srednjom kliničkom slikom, jedan ima ozbiljniju upalu pluća, a jedna je febrilan – istakao je Pajkanović i dodao da se pomenuta dva pacijenta otpuštaju zbog završenog bolničkog liječenja i upućuju se u kućnu izolaciju.

(infobirac.net)