Dogodilo se na današnji datum, 29.jun

ZANIMLJIVOSTI

Dogodilo se na današnji datum, 29.jun

1869. – Skupština Srbije usvojila Ustav koji su poslije smrti kneza Mihaila Obrenovića 1868. sačinili Milivoje Blaznavac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović, namjesnici budućeg srpskog kneza i kralja Milana Obrenovića. Prvi put u istoriji Srbije skupšitna je postala zakonodavni organ, mada s ograničenim pravima.

1873. – Rođen srpski pisac Petar Kočić, nacionalni borac protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sa studija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji i Skoplju dugo je bio bez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banjaluci i Tuzli. U Banjaluci je pokrenuo list “Otadžbina”, koji je često zabranjivan. Počeo je s pjesmama, ali je ubrzo prešao da piše prozu. Jedrim i sažetim pripovijedanjem i svježim poetskim jezikom snažno je prikazao planinski zavičaj, život u njemu i sudbinu seljaka, a u satirama je britko kritikovao prilike u kojima su živjeli potlačeni bosanski seljaci pod austrougarskom okupacijom. Djela: satire “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, zbirke pripovijedaka “S planine i ispod planine”, “Jauci sa Zmijanja”.

1880. – Francuska anektirala pacifičko ostrvo Otaheite, sada poznato kao Tahiti, francuski protektorat od 1842.

1882. – Prema projektu njemačkog inženjera Oskara Smrekara, koji je obavio i probna bušenja, u Beogradu pušten u rad prvi savremeni vodovod. Iz pet dubokih bunara grad je dobijao oko 65 litara vode u sekundi.

1921. – U Beogradu pokušan atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav. Sa skela nedovršene zgrade na uglu Miloševe i Masarikove ulice molerski radnik Spasoje Stejić bacio je bombu na regentovu kočiju, ali je ona zapela za telefonske žice i eksplodirala, ne pogodivši cilj. Stejić je potom osuđen na smrt, ali je presuda preinačena na 20 godina robije.

1922. – Rođen srpski pisac Vasko Popa, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, najprevođeniji srpski pjesnik u drugoj polovini 20. vijeka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom. Djela: zbirke pjesama “Kora”, “Nepočin-polje”, “Sporedno nebo”, “Uspravna zemlja”, “Vučja so”, “Živo meso”, “Kuća nasred druma”, “Rez”, antologija narodnih umotvorina “Od zlata jabuka”, antologija poetskog humora “Urnebesnik”.

1939. – U prvom komercijalnom letu preko Atlantika avion “Diksi Kliper” doletio iz SAD u Lisabon.

1949. – Južna Afrika započela primjenu aparthejda, kojim su crnačka većina i ostali narodi obojene kože potpuno obespravljeni.

1966. – Amerikanci u Vijetnamskom ratu prvi put istovremeno bombardovali prijestonicu Sjevernog Vijetnama Hanoj i glavnu luku Hajfong.

1967. – Poslije pobjede u šestodnevnom ratu protiv arapskih država Izrael ujedinio podijeljeni Jerusalim, koji je kasnije proglasio za prijestonicu Izraela.

1974. – Marija Estela Isabelita de Peron proglašena predsjednikom Argentine, pošto je njen suprug Huan Domingo Peron teško obolio.

1992. – Savezna Republika Jugoslavija saopštila da se odriče učešća na samitu Konferencije o evropskoj bezbjednosti i saradnji 9. i 10. jula 1992. godine, zbog jednostranih i proizvoljnih optužbi KEBS-a da je samo SRJ kriva za rat u bivšoj Bosni i Hercegovini.

1992. – Pripadnici Vojske Srpske Republike BiH povukli se sa sarajevskog aerodroma “Butmir” i predali ga jedinicama UNPROFOR-a.

2001. – Šefovi diplomatija zemalja nasljednica bivše Jugoslavije potpisali u Beču Sporazum o raspodjeli imovine bivše zajedničke države.

2001. – Evropska komisija saopštila da je na Donatorskoj konferenciji za SR Jugoslaviju prikupljeno 1,28 milijardi dolara obećane pomoći i ocijenila ovaj rezultat kao “veoma pozitivan”.

2001. – NATO odobrio plan za slanje do 3.000 vojnika u Makedoniju koji će biti zaduženi za prikupljanje i uništenje oružja albanskih ekstremista.

2004. – Bivši predsjednik i bivši premijer Republike Srpske Krajine Milan Babić (48) osuđen pred Haškim tribunalom na 13 godina zatvora zbog progona i zločina protiv čovječnosti i saučesništva u udruženom zločinačkom poduhvatu uklanjanja nesrpskog stanovništva sa gotovo jedne trećine teritorije u Hrvatskoj.

infobirac.net