Dan kada je Mijatović pogodio prečku – Legenda kaže da se prečka još uvijek trese (VIDEO)

SPORT

Dan kada je Mijatović pogodio prečku – Legenda kaže da se prečka još uvijek trese (VIDEO)

FRANCE – JUNE 29: WM FRANCE 98 Toulouse; NIEDERLANDE – JUGOSLAWIEN 2:1 (HOL – YUG) ACHTELFINALE; Predag MIJATOVIC/YUG schiesst den Elfmeter an die Latte. (Photo by Mark Sandten/Bongarts/Getty Images)

Dvadeset i dvije godina su prošle od čuvenog meča Jugoslavije sa Holandijom u osmini finala Svjetskog prvenstva u Francuskoj, kada je reprezentacija Srbije izgubila od “lala” 2:1.

Momenat koji je obilježio tu utakmicu i tu deceniju, a koji se i dalje prepričava je – prečka, koju je, baš na ovaj dan, pogodio Predrag Mijatović.

Mnogo je narod sa ovih prostora patio u posljednjoj deceniji prošlog vijeka, na sve moguće načine, a na krah duha uticao je i fudbalski “post”, tj. neučešće na Evropskom prvenstvu 1992. i 1996. godine, kao ni na Mundijalu 1994. godine… Najzad, došla je 1998. godina.

Dugo se čekao nastup na tada, jedinoj vezi Savezne republike Jugoslavije sa svijetom, Mundijalu u Francuskoj. Naša selekcija bila je u grupi F sa Njemačkom, Iranom i Sjedinjenim Američkim Državama. Prošli su puleni Slobodana Santrača grupu kao drugoplasirani, iza Njemačke, koja je imala sedam bodova – piše Blic sport.

U osmini finala čekala nas je Holandija, koja je bila jedan od favorita za osvajanje prvenstva. Prvo poluvrijeme je završeno 1:0 za “lale”, golom u 38. minutu Denisa Bergkampa. Odmah po početku drugog djela meča Slobodan Komljenović je izjednačio, a onda…

Onda se dogodio jedan od najčuvenijih momenata u istoriji fudbala u Srbiji.

Defanzivac Holandije Jap Stam vukao je Vladimira Jugovića u šesnaestercu i onemogućio ga da postigne pogodak. Oglasio se sudija Garsija Aranda i pokazao na jedanaesterac.

Loptu je uzeo Predrag Mijatović. Oči u oči sa Van der Sarom. Nestrpljenje je raslo. Svi su očekivali da je sreća najzad pogledala ovaj narod. Mijatović se zatrčao. Raspalio… i pogodio prečku. Tu čuvenu prečku.

Holanđani su u trećem minutu sudijske nadoknade pobijedili golom Edgara Davidsa i otišli u četvrtfinale. Suze, nevjerica, psovke i jedna velika situacija za pamćenje i prepričavanje u narodu. Bio je to posljednji Mundijal za generaciju predvođenu Mijatovićem, Savićevićem i Stojkovićem.

Mnogi u šali danas kažu da im je to najveća trauma iz dJetinjstva, a legenda kaže da se ta prečka još uvijek trese.

izvor: srpska info