Vidovdanska poruka patrijarha Irineja – Srbija bez Kosova nije Srbija

REGION

Vidovdanska poruka patrijarha Irineja – Srbija bez Kosova nije Srbija

Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu da je Kosovo neotuđivi dio Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana patrijarh Irinej.

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati.

– Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno – rekao je Irinej za portal Nova.rs.

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obilježava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

– Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena je ogromna krv od Vidovdana do danas – rekao je on.

Patrijarh je dodao da je Kosovo “sveta zemlja, za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda”.

Irinej je istakao da će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

– Sutra ćemo cijeli dan posvetiti ovom prazniku. Biće riječi, govora i propovijedi. Svaka crkva će na adekvatan način obilježiti ovaj praznik – poručio je srpski patrijarh.

izvor: srpska info