U naselju Šćemlija služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata

MA Izdvojena ZVORNIK

U naselju Šćemlija služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenik u zvorničkom naselju Šćemlija, obilježeno je danas sjećanje na 11 boraca iz ovog mjesta koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadnici Vojske Republike Srpske. 

Predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije grada Zvornika Marinko Кlještanović rekao je novinarima da su položeni vijenci i održan parastos za poginule borce ovog naselja koji su položili svoje živote za slobodu srpskog naroda.


„Odabrali smo Vidovdan – najveći praznik srpskog naroda za slobodu da se poklonimo sjenima naših poginulih sugrađana, kao i svih stradalnika od Kosovskog boja do današnjih dana, koji su se vjekovima borili za spas i slobodu srpskog naroda“, rekao je Кlješanović.
Ističući da su poginuli borci iz Šćemlije bili pripadnici Prve čete Sedmog bataljona Vojske Republike Srpske, Кlještanović je rekao da je ova jedinica ratovala širom Republike Srpske za slobodu srpskog naroda.
Predsjednik gradske Boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je da na zvorničkom području ima više od 80 odsto mjesnih zajednica koje su izgradile spomenike poginulim borcima u znak trajnog sjećanja za njihov doprinos u stavranju slobode i Republike Srpske.
„To je jedan od dokaza da je narod zvorničkog kraja želio slobodu, odazvavši se dobrovoljno da brani svoju nejač i stvara svoju Republiku Srpsku u kojoj će se osjećati sobodno, ne ugrožavajući prava svih drugih“, rekao je Ristić.
Mještanin Darko Hajduković, inicijator restauriranja spomenika, rekao je da se ove godine po prvi put održava parastos na mjestu izgradnje spomenika, dodavši da će biti tradicija da se u narednim godinama parastos, polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća održava na Vidovdan, dan stradanja i vaskrsenja srpskog naroda.
Restauriranje spomenika pomogli su gradska Boračka organizacija i Gradska uprava Zvornik, na čemu su im mještani Šćemlije izuzetno zahvalni.
„U sklopu spomenika, koji ima oblik orla raširenih krila, izgrađenan je česma sa pitkom vodom, kao i drugi spomenički sadržaji.

(infobirac.net)