Integrisani prelaz na starom mostu poboljšao bi turističku ponudu – uvezati potencijale dva Zvornika

MA Izdvojena

Integrisani prelaz na starom mostu poboljšao bi turističku ponudu – uvezati potencijale dva Zvornika

 

Stavljanje svih turističkih potencijala u funkciju gotovog turističkog proizvoda je cilj svih lokalnih zajednica koje žele prosperitet u ovoj oblasti privrede, a inicijativa Zvornika da most između ovog grada i Malog Zvornika bude integrisani prelaz za punktovima u Srbiji mogao bi to da omogući.

Pored toga, Gradska uprava u Zvroniku je ranije podnijela zahtjev da ovaj prelaz na Mostu kralja Aleksandra I Krađorđevića bude međunarodnog karaktera, a ne kao u posljednje vrijeme kada je to bio prelaz samo za stanovnike ova dva grada.

Iz Gradske uprave u Zvorniku navode da su već utvrđeni koraci kojima će se ići kako bi se na ovom mostu napravio zajednički prelaz, a oba punkta bi bila u Srbiji. To je zvanično potvrdio i gradonačelnik Zoran Stevanović prilikom sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem u Zvroniku.

 –  Što se tiče mosta između Zvornika i Malog Zvornika naš interes je da se napravi integrisani prelaz, odnosno da obje granične službe rade na strani Srbije jer mi imamo jako malo prostora na našoj strani kod mosta. To bi nam puno značilo da most, kao istinski spomenik, bude otvoreniji da ga svi koji dođu u Zvornik vide i da ponesu neku fotografiju sa ovog mosta – rekao je Stevanović.

U Turističkoj organizaciji grada Zvornika su pozdravili ovu inicijativu istakavši da će most nakon reknstrukcije i ugradnje javne i dekorativne rasvjete postati istinski simbol Zvornika sa većim turističkim značajem nego ranije.

Slavica Andić, direktor Tursitičke organizacije grada Zvornika ističe da bi otvaranje integrisanog međunarodnog prelaza pomoglo uvezivanju turističkih potencijala dvije lokalne zajednice na Drini.

 – Mi smo svakako planirali da se uvežemo sa Turističkom organizacijom Malog Zvornika kako bismo povezali podzemni grad Karađorđevića koji se nalazi u neposrednoj blizini graničkog prelaza u Srbiji sa našim potencijalima. To bi bila idealna prilika da sve strane i domaće turiste dovedemo na jedno mjesto, a oni u pješačkoj turi obiđu ove dvije, ali i druge turističke znamenitosti, poput naše srednjovjekovne tvrđave, jezera i drugih – smatra Andrićeva i dodaje da ukoliko bi inicijativa dobila podršku nadležnih institucija, most između dva Zvornika postao bi velika atrakcija jer bi gotovo cijelom dužinom bio dostupan za turističke posjete.

(infobirac.net)