Stevanović i Košarac razgovarali o integrisanom prelazu na mostu između Zvornika i Malog Zvornika – oba kontrolna punkta u Srbiji?

MA Izdvojena ZVORNIK

Stevanović i Košarac razgovarali o integrisanom prelazu na mostu između Zvornika i Malog Zvornika – oba kontrolna punkta u Srbiji?

 

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarali su danas u Zvorniku o realizaciji projekata vezanih za ovu lokalnu zajednicu, a jedna od tema bio je i integrisani granični prelaz na Mostu kralja Aleksandra I Karađorđevića. Stevanović je ovom prilikom istakao da je ovo prvi put da neko iz Savjeta ministara posjeti Zvornik za 13 godina koliko je on na ovoj funkciji.

 – Zahvalni smo na posjeti i pomoći našoj privredi pogotovo „Alumini“ koja ima veliku spoljnotrgovinsku razmjenu. Što se tiče mosta između Zvornika i Malog Zvornika naš interes je da se napravi integrisani prelaz, odnosno da obje granične službe rade na strani Srbije jer mi imamo jako malo prostora na našoj strani kod mosta. To bi nam puno značilo da most, kao istinski spomenik, bude otvoreniji da ga svi koji dođu u Zvornik vide i da ponesu neku fotografiju sa ovog mosta – rekao je Stevanović.

Ministar Košarac istakao je da će njegovo ministarstvo pomoći u realizaciji različitih projekata te analizarati potrebu otvaranja slobodne zone u Zvorniku.

 – Složili smo se da posjete treba da budu češće kako bismo unaprijedili našu saradnju. Razgovarali smo o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, o razvoju turističkih potencijala te pomoći preduzećima koja se bave spoljnotrgovinskom razmjenom, a Zvornik ih ima više, počevši od drvoprerađivača, a svakako je najznačajnija „Alumina“ – rekao je Košarac i dodao da je veliko zadržavanje ljudi i roba na granicama te da se mora raditi na rješavanju tog pitanja.

 – Mi treba da hrabrije govorimo o integrisanim prelazima, a neke lokalne zajednice su već dosta uradile na tom polju kao Trebinje, Bileća, Bijeljina. Nadam se da ćemo i u slučaju Zvornika imati takvo rješenje s tim da prelaz budu na strani Srbije, slično kao što planiramo u Bratuncu, ali će tamo kontrolni punkt biti na našoj strani – istakao je Košarac.

(infobirac.net)