Hrvatska pooštrila mjere prema zemljama regiona

REGION ZVORNIK

Hrvatska pooštrila mjere prema zemljama regiona

 

U ponoć u Hrvatskoj na snagu stupa mjera po kojoj će svi koji u ovu zemlju ulaze iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova morati u 14-dnevnu samoizolaciju i to o svom trošku.

Od ove mjere biće izuzeti oni koji, na putu do Hrvatske, kroz navedene zemlje prođu u tranzitu. Iz Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske kažu da je ova odluka donesena na osnovu prepruka epidemiologa.

Iako rast broja zaraženih bilježe i u Hrvatskoj, u posljednja dva dana više od 50, iz nacionalnog štaba tvrde da je većina novih slučajeva zaraze u zemlju unesena iz inostranstva, a najviše iz četiri zemlje za koje je uveden novi režim. Odluka se odnosi i na turiste, kojima više od koristi neće biti ni potvrda o rezervaciji smještaja, ali i na državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Nije precizirano do kada će ova mjera biti na snazi.

– Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve što se događa. Brže ćemo donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe – rekao je Davor Božinović, šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske.

Odluka će biti promijenjena jedino ako u navedenim zemljama, u narednom periodu, bude zabilježen pad broja novozaraženih.

– Taj trend pada mora biti značajan i to određuju epidemiolozi – navela je Marija Bubaš, zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A trendovi, za sada, pokazuju rast broja novozaraženih.

Tako su u BiH danas zabilježena 88 nova slučaja, u Srbiji čak 143. Međutim, slične statistike stižu i iz velikog broja evropskih zemalja, pa se iz Hrvatske nisu odlučili da slične mjere primijene i za njih. Štaviše, građani iz 10 zemalja Evropske unije u Hrvatsku mogu ući bez ikakvih ograničenja.

(Izvor: rtrs.tv)