Istoričar Predrag Arsić: Neka razmišljanja o prošlosti Zvornika

MA Izdvojena ZVORNIK

Istoričar Predrag Arsić: Neka razmišljanja o prošlosti Zvornika

 

Ovaj tekst radim bez ikakve ambicije da bude istina. Jedini razlog je da možda podijelim mišljenje sa onima koje interesuje ova tema.

Naime, svaka polazna tačka ili razmišljanje o prošlosti Zvornika je njegova tvrđava. Dominantna svojim položajem i intrigantna svojim postojanjem. Pitanje koje se uvijek postavlja je koliko je stara. To je teško odgonetnuti pošto nikada nisu urađena temeljita arheološka istraživanja. Ona bi dala približan ili tačan odgovor. Drugo ime tog naselja od starih vremena je tajna. Najstariji naziv nekog mjesta datira iz rimskog perioda „Ad Drinum“, međutim nikada nije definisan položaj tog naselja tako da nismo sigurni da li se nalazilo na mjestu današnjeg Zvornika, da li na suprotnoj obali ili nizvodno u ravnici.

Po mom skromnom mišljenju neki oblik utvrđenja nastao je u doba keltskog prodiranja i naseljavanja ovih prostora. To se desilo u IV vijeku prije naše ere. Ova moja pretpostavka se temelji na keltskom običaju građenja svojih utvrđenja na istaknutim visovima koji dominiraju kotlinom i dolinom rijeke. Keltsko pleme ili više srodnih plemena se sjedinilo sa autohtonim ilirskim plemenima i stvorilo jedan moćni savez pod imenom skordisci. Kelti u tom savezu igraju dominantnu ulogu. Sagradiše Sindidunum (nije greška, to je prvo ime današnjeg Beograda), Rimljani mu dadoše ime Singidunum. Nakon toga sagradiše Kapedunum – Užice. Ako pogledate stari užički grad nad Đetinjom vidjećete dominantan položaj tvrđave. Ako pogledate Kalemegdan, i on takođe dominira nad dvije rijeke i sremskom ravnicom. Po toj logici i ovo utvrđenje je bilo od strategijskog značaja.

Dolaskom Rimljana strategijske pretpostavke se drastično mijenjaju. Rimljani ne vole vrleti niti da ih štite usponi, provalije i rijeke. Suviše su sigurni u sebe i svoju vojnu moć. Oni tu nisu došli da se brane. Oni se šire dalje i oni tu treba da ostanu zauvijek. Naselje i vjerovatno i neko utvrđenje grade u ravnici u blizini rijeke. Pored rijeke su putevi, tu se najbrže grade. Ad Drinum treba locirati na mjestu današnjeg Zvornika (možda su nicala naselja jedna iznad drugog) ili u početku ravnice niz Drinu (Drinus). Prolaskom vijekova i dolaskom naših predaka, a prije njih raznih grupacija plemena koja su prolazila ili se kratko zadržavala, mijenjaju se ili nestaju oblici ranijih naselja. Možda u tim periodima, zbog nesigurnosti, ponovo se obnavljaju dominantni bregovi.

Stari Sloveni sa sobom donose duh starog rodovskog uređenja, što je zatečeno stanovništvo (tada već romanizovano) davno prevazišlo i zaboravilo. Navikli da za sve se pita opšteplemenski zbor Sloveni su se na jednom mjestu sastajali i dogovarali. Tako je bilo i ovdje. Možda su to mjesto zvali „ zbornik“. Od tog naziva vremenom nasta Zvornik. Ovdje im je bilo i kultno mjesto gdje su se molili svojim bogovima. Drinus po dolasku nazvaše Zelenika, ali pod uticajem vjerovatno i starog stanovništva i vizantijske administracije, privikoše se na Drina. To je bio kompromis prvi u našoj istoriji na ovim prostorima.

Arsić Predrag – možda je malo čudno što prvo navodim prezime pa ime. Stari Sloveni su uvijek navodili prvo ime porodice ili roda pa ime ličnosti (prezime, prije imena- u prevodu). Rimljani su navodili nome pronomen – ime pa prezime. Mi smo to usvojili. To je drugi naš kompromis.

Za infobirac.net: Arsić Predrag

FOTO: Ilustracija, arhiv